Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
dla kogo jest wschod? dla kazdego kto potrafi zaakceptowac ze tam jest inaczej.. nie lepiej , nie gorzej tylko inaczej... ze czas plynie wolniej, ze ludziom sie mniej spieszy, ze moze czasem maja inne priorytety... wschod powinien byc dla tych ktorzy potrafia cieszyc sie tym jak tam jest a nie na sile zmieniac wszystko na zachodnia modłe...
Uwielbiam jeździć na Ukrainę, zresztą do Rumunii, gdzie są podobne "klimaty" również.

Ale to wcale nie znaczy, że absolutnie wszystko przyjmuję bezkrytycznie.
Lubię tamte kraje chyba przede wszystkim za życzliwość i bezinteresowność ludzi.
Nie przeszkadza mi wszechobecny bałagan, tymczasowość, taki "koloryt", który przyjmuję i który lubię

Podobnie jak Buba uważam ze góry to nie tylko góry, ale również dojazd do nich, spotkania z ludźmi.

Natomiast na przejściu granicznym w Medyce spotkałam się z chamstwem (ze strony Polaków a nie Ukraińców), więc dlaczego nie mam tego napiętnować ?

Po drugie - włócząc się po małych "galicyjskich miasteczkach" na południu Polski widzę ile w ciągu kilkunastu ostatnich lat zrobiły dla tych miasteczek władze samorządowe. Często w ostatnich latach zrobiono to za pieniądze Unii.
Wiem tez ile kasy marnuje się niestety dość często na nieudane projekty unijne (w mojej dziedzinie - informatyce - szczególnie).
Śmiem twierdzić, że wykorzystanie pieniędzy unijnych w małych miasteczkach, gdzie władza jest "blisko" mieszkańców jest najlepsze, z korzyscią dla mieszkańców, którzy mają wodociąg lub nowa drogę.

I nie rozumiem dlaczego tego nie pochwalić ?
Tam, gdzie te pieniądze są wykorzystywane właściwie, dla pożytku mieszkańców - chwała władzom, że potrafiły tak to wykonać.
A ludzie to z pewnością właściwie ocenią przy okazji najbliższych wyborów samorządowych.

B.

P.S.
Przepraszam za OT.
W sprawie samych przejść granicznych w Bieszczadach jestem zdecydowanie "przeciw".
Pisząc już ze 2 lata temu coś na forum na ten temat byłam innego zdania.
Przeszło mi, kiedy zobaczyłam jak bardzo skomercjalizowane są teraz Bieszczady`.
Fajnie byłoby aby ta komercja nie "rozlała się" bardziej na wschód.
Tak jak teraz - jest z mojego punktu widzenia dobrze.