Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Remont drogi Brzego Górne - Dwernik

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Remont drogi Brzego Górne - Dwernik

po dziurawej drodze tez sie da przejechac- trzeba tylko ograniczyc predkosc.. moze jest nawet bezpieczniej bo nikt nie zasuwa stową... wiem, bo mam na swoim osiedlu na slasku drogi nawierzchni skorodnego i nie cierpie z tego powodu (jezdze tez samochodem a nie na osiolku ) i ciesze sie z nich bo mi idioci nie urzadzaja wyscigow motorow pod oknem ani nikt nie objezdza miasta pod moim oknem.. po prostu wjezdza tu ten kto musi i kto bardzo chce... i mam nadzieje ze dlugo tak pozostanie.

a dyskusja fajnie jak jest dyskusją a nie tylko biciem poklonow przed kazdym kolejnym metrem asfaltu ...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Generalnie droga to nie atrakcja turystyczna. Nienaruszone niech będa raczej rezerwaty a drogi dobrze byłoby żeby były przejezdne. Weźcie też pod uwagę fakt, że co innego droga np. szutrowa od zawsze na którą dopiero planuje sie wylać asfalt a co innego droga, która już była wyasfaltowana tylko została zniszczona poprzez notoryczny brak remontów. Pamietam jak zrobili tę drogę (Dołzyca - Terka) i wtedy była w dużej części w miarę normalna.
    Może nie atrakcja.
    A może jednak i atrakcja.
    Piotrze, jeśli część osób postrzega to jako atrakcję - to jednak atrakcją to jest. Wszak jeśli pojedziesz sobie -dajmy na przykład- na Mazury to nie pojeździsz sobie po brodach. A tutaj to napewno jest atrakcja drogową, którą wiele osób wspomina. Jednak gdy zastosujemy Twoje podejście - droga atrakcją nie jest - to w konsekwencji kiedyś zlikwidujemy także brody. Chyba Ty nawet byś uronił łzę gdyby już żadnego brodu w Bieszczadach nie było.
    Więc atrakcją...?!
    Ale niepodważalną racją jest także życie tutejszych ludzi, którzy mają prawo do cywilizownej jakości życia.
    Moim skromnym zdaniem widziałbym kompromis - dobre drogi tam gdzie przebiega komunikacja osadnicza, czyli dojazdy dzieci do szkół, ludzi do pracy (tu: też ośrodki wypoczynkowe), no i jeszcze kilka głównych wyjątków (np.UG-Wetlina mimo że zimą nie jeżdżą tam autobusy, Żubracze-Wola Michowa).
    Natomiast resztę faktycznie bym rozważył czy nie pozostawić, na takiej samej zasadzie jak zaakceptowano skutki akcji "W" w sieci osadniczej.
    Jednak wraz z postępującym asfaltowaniem traci się część specyfiki Bieszczad. Myślę że dzikość Bieszczadów ograniczona do samych tylko rezerwatów, to już nie będzie "ta" dzikość.
    Po prostu zrobią nam się Tatry, w co notabene nie wątpię że z czasem nastąpi. Natomiast można by nieco spowolnić (narażam się tu miejscowej sferze gospodarczej, ale cóż... interesy są różne) i dzięki temu nieco wyczekać na czasy gdy też społeczeństwo będzie nieco bardziej uświadomione. Tzn upowszechnią się cele edukacyjno-poznawcze, zamiast wyłącznie wypoczynkowe w dziedzinie urlopowania.
    Ostatnio edytowane przez malo ; 09-10-2006 o 23:20 Powód: .
    pozdrawiam
    malo :wink:

Bieszczadnik Awatar MF
    Na forum od
    11.2004

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Miejscowym ta droga jest tak potrzebna jak psu buty.
    Ciekawe, chciałbym poznać opinię miejscowych na ten temat, bo szczerze wątpię.
    Ale jeśliby nawet tak było, to skoro droga nikomu niepotrzebna, należałoby ją zamknąć dla ruchu kołowego, a nie utrzymywać dziurawą.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez malo Zobacz posta
    eśli część osób postrzega to jako atrakcję - to jednak atrakcją to jest.
    Idąc tym tokiem rozumowania, atrakcją jest dewastowanie dróg i ścieżek leśnych oraz koryt potoków przez 4x4. Skoro to ich kręci - dajmy im, bo odbierając taką możliwosć, komus może się w oku łezka zakręcić, że już nie może a kiedyś mógł i teraz to Bieszczady są do chrzanu bo nawet zryć kawałka lasu czy rozjechać pare potoków nie można.
    Skoro mnie już wywołałeś do tablicy, to powiem jedno (pomijając wszelkie słuszne i mniej słuszne argumenty, które tu padły) ulubione zdanie: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Dlatego tez sądzę (a nawet jestem bezczelnie przekonany), że rzekoma atrakcja turystyczna w postaci zdezelowanych dróg, szybko przestała by atrakcją być, gdyby jej zwolennicy zaczęli jeździć po owych własnymi samochodami i ponosić wszelkie związane z tym koszty.
    Fakt pomieszkania troche dłużej w Bieszczadach niż średniej długości urlop pomijam jako oczywisty i równie szybko (a może i szybciej) wpływający na zmiane punktu widzenia w temacie.
    Pozdrawiam i tymczasem udaje się jutrzejszej nocy na testowanie nowych nawierzchni bieszczadzkich, a wrażeniami nie omieszkam sie podzielić po powrocie.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Pozdrawiam i tymczasem udaje się jutrzejszej nocy na testowanie nowych nawierzchni bieszczadzkich, a wrażeniami nie omieszkam sie podzielić po powrocie.
    Szerokości na drodze, przyjemności w Bieszczadzie oraz ciekawej relacji po powrocie
    pozdrawiam
    bertrand236

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    a dyskusja fajnie jak jest dyskusją a nie tylko biciem poklonow przed kazdym kolejnym metrem asfaltu ...
    Pozwolę sobie zauważyć, buba, że nikt chyba na tym forum nie jest fanatykiem asfaltu zwłaszcza sarkastycznie "kładzionego na Tarnicę"...! Trzeba jedynie popatrzeć z punktu widzenia tych, którzy tam żyją, poruszają się, komunikują... Niektórzy potrafią tak patrzeć inni niestety nie... Sądzę, że skoro istnieje droga publiczna to niech ona będzie w dobrym stanie bez względu na wyimaginowane racje ideologiczne.
    Co do bezpieczeństwa na takich drogach...Kilka razy byłem świadkiem "galopu" ponad stówę na drodze przez Skorodne "samochodzików" terenowych (o jakże charakterystycznych rejestracjach bardzo często zaczynających się na S!). Tak więc jazda ponad stówę nie zależy od stanu drogi...
    Co do zachowania klimatu i atmosfery Bieszczadów... Niestety nie da się już wrócić do lat 50, 60, 70 - tych (a tak by się chciało!) i nie pomoże tu nawet intelektualne "chciejstwo" zachowania Bieszczadów jako skansenu. Nie tędy droga. Ale to inna "bajka" i na inny wątek... Może, buba, założysz go na forum

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez malo Zobacz posta
    na takiej samej zasadzie jak zaakceptowano skutki akcji "W" w sieci osadniczej.
    ???? Toż to karkołomna teza!
    Malo, odważysz się to powiedzieć wysiedlonym z tych terenów?

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

do lat 50 tych sie nie wroci to fakt. Tylko przykre ze nie mozna zostawic bieszczad w stanie z lat 90 tych tylko idzie sie dalej, i dalej i dalej i tak bez konca...ja rozumiem prawo miejscowych do umozliwienia im dojazdu, rozumiem ze aby dzieci dojechaly do szkoly potrzebna jest droga utwardzona zeby samochody nie zagrzebaly sie w blocie. Ale takie drogi byly- przejechac sie dalo.. ale ludzmi kieruje nadmierne wygodnictwo, kosztem uroku roznych miejsc niestety..
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Cytat Zamieszczone przez WojtekR
    Malo, odważysz się to powiedzieć wysiedlonym z tych terenów?
    W kwesti obszaru Parku Narodowego klamka już chyba zapadła.
    pozdrawiam
    malo :wink:

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

->Buba
    Nie przejmuj się,to nie remont tylko dołożenie nowego dywanika.Za parę lat i tak go szlag trafi(mam nadzieję)
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)