Pokaż wyniki od 1 do 10 z 533

Wątek: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

Mieszany widok

Jędrzej
    Guest

Domyślnie Odp: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

Ja wymyśliłem te Bieszczady z ich zakapiorami, dusiołkami, madonnami i legendami, z leską galerią "Synagoga" i Bieszczadzką Grupą Twórców. Kiedy przyjechałem tu w 1973 r. w powszechnej świadomości funkcjonowały "Łuny w Bieszczadach" i "Pionierzy - pamiętniki osadników bieszczadzkich." Od 1989 r. zrealizowałem dla TVP ponad 200 felietonów, reportaży i filmów dokumentalnych dotyczących Bieszczadów i ludzi tam mieszkających. O Klichu i Pękalskim pisałem już w miesięczniku "Profile" w 1978 r. Potem o Jędrku Wasielewskim, Ryśku Szocińkim, Piotrze Francuzie, Zofii Rosiowej, Leonie Chrapko. Nie jakiś tam Kitek Gajewski, który wtedy nawet nie miał pojęcia, że tacy ludzie istnieją. Od 1976 r. jako dyrektor Bieszczadzkiego Domu Kultury integrowałem m.in. środowisko bieszczadzkich artystów.
    Jeżeli jakaś Pańcia bylwersuje się tym co zrobiłem i ma się za pijarowca, to niechże zamiast biadolić, tworzy inny, nowy, jej zdaniem bardziej rzeczywisty lepszy wizerunek Bieszczadów. Może nawet wznowić "Pionierów..." czyli opowieści pracowitych chłopów.
    A co do zakapiorów, to ich należy traktować jako zjawisko socjologiczno-kulturowe, a nie kandydatów na idoli.
    Andrzej Potocki

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie Odp: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

Cytat Zamieszczone przez Jędrzej Zobacz posta
    Ja wymyśliłem te Bieszczady z ich zakapiorami, dusiołkami, madonnami i legendami,..
    do czasu ukazania się postu Jedrzeja, byłem pełen uznania dla niektórych Jego dokonań, a teraz odczuwam pewien niesmak. Stworzyć "Coś" co już w jakiejś formie istniało ...
    Chyba Wszmość troszku przesadził, lub nerwy Waszmosci puścily.
    Przelać cosik na papier, lub taśmę filmową to w/g mnie uwiecznić to Cósik od zapomnienia, aby to nie znikneło, nie uległo zapomnieniu.
    A wymyślić to można co najwyżej formę w jakiej to należy przekazać, a tu jest tzw "prawie" co czyni prawie, acz subyelną , małą różnicę.
    Z wyrazami szacunku
    marekm
    pozdroowka
    marekm

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)