Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 146

Wątek: Mapy Bieszczadów...

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie Odp: Mapy Bieszczadów...

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Zaopatrz się w wydanie III z sierpnia tego roku - zobaczysz różnice, spore różnice - in plus oczywiście.
    Najnowsza oczywiściue z bieżącego roku, ale nie sierpnia na szczęście, ja kupiłem w maju. Najlepiej mieć dużo map, to ulatwia zwłaszcza planowanie wędrowek, na każdej znależć można coś innego / a czasem w innym miejscu niestety/. Ja bardzo lubię mapy Ruthenusa, mam wszystkie, ale korzystanie z nich w terenie utrudnia ta ich specyficzna kolorystyka , więc wolę nosić PPWK lub Demart. Korzystam też z GPS, tak przy okazji - na stronie GPS Maniaka można pobrać ostatnio zaktualizowany zestaw TOPO na urządzenia Garmin.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar mapiot
    Na forum od
    06.2007
    Rodem z
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    Najnowsza oczywiściue z bieżącego roku, ale nie sierpnia na szczęście, ja kupiłem w maju(...) Korzystam też z GPS(...)
    ale właśnie mapa ta została wydana w sierpniu, chyba że nie zrozumieliści się z Piotrem. Zapewne chodzi Ci o całe Bieszczady Ruthenusa (1;60 000) a Piotr miał na myśli "Bieszczady Wysokie. Bieszczadzki Park Narodowy"(1:40 000).
    Czy GPS często Ci się przydawał i na marginesie jeszcze - ile kosztowało to urządzonko?

Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Najnowsza oczywiściue z bieżącego roku, ale nie sierpnia na szczęście, ja kupiłem w maju.......
    Chyba o innej mapie piszesz, w maju mogłeś kupić III wyd "Bieszczady" 1:60000, a Piotr pisał tu o III wyd "Bieszczady Wysokie" 1:40000 - obie W Krukara -- wyd przez Ruthenus
    ps. nie doczytałem i powtórzyłem się za mapiotem.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez mapiot Zobacz posta
    ale właśnie mapa ta została wydana w sierpniu, chyba że nie zrozumieliści się z Piotrem. Zapewne chodzi Ci o całe Bieszczady Ruthenusa (1;60 000) a Piotr miał na myśli "Bieszczady Wysokie. Bieszczadzki Park Narodowy"(1:40 000).
    Czy GPS często Ci się przydawał i na marginesie jeszcze - ile kosztowało to urządzonko?

Pozdrawiam
    Rzeczywiście mialem na myśli mapę "Bieszczady dla wytrawnego turysty". A GPS przydaje się zwłaszcza gdy wedruje się poza szlakami / ostatnio troche próbuję/, pozwala szybciej trafic we wcześniej wybrane miejsce. No i można bawić sie w odszukiwanie skrzynek geocache. Ja mam od roku eTrex Vista CX , obecnie takie coś kosztuje 1400 - 1500 zl, mapy turystyczne do tego robią pasjonaci, Bieszczady najlepiej "rozpracowuje" GPS Maniak
    http://gpsmaniak.com/

Na tej stronie znajdziesz prawie wszystko o sprzęcie, mapach / także mapy/ i sposobach korzystania z tego. Ja np. w najblizszych dniach zaplanowałem odwiedzić pewne miejsca w rejonie Mucznego i Dwernika poza szlakami. Narysowalem sobie trasy dojściowe, wysłałem do odbiornika a gdy bedę na miejscu będę tylko sprawdzał czy nie zbaczam z tej trasy.
    Pozdrawiam
    naive

Ja mam od roku eTrex Vista CX , obecnie takie coś kosztuje 1400 - 1500 zl
    A ja mam od tygodnia najnowszy model, eTrex Vista HCx. Zapłaciłem za niego razem z kosztami przesyłki z USA $283 (780 zł).

Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    A ja mam od tygodnia najnowszy model, eTrex Vista HCx. Zapłaciłem za niego razem z kosztami przesyłki z USA $283 (780 zł).
    Rzeczywiście zapomnialem dodać, że można taniej kupic odbiornik sprowadzony z USA / np. na aukcjach/. Wymaga on jednak juz elementarnej wiedzy co do sposobów dostosowania go do warunkow europejskich, w tym spolszczenia menu. Do najnowszej serii ze znaczkiem "H" jest już częściowe spolszczenie, do starszych modeli jest soft, który powoduje, że prawie niczym nie różnią sie od tych kupionych u nas.
    Pozdrawiam
    naive

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    .... wydanie III z sierpnia tego roku - zobaczysz różnice, spore różnice - in plus oczywiście.
    Np. żródło Sanu , nareszcie we właściwym miejscu , a nie tam gdzie znajduje się obelisk na dopływie. Takie szczegóły między innymi swiadczą o jakości mapy.
    WIG z 1937 r. i specialkarte CK "pokazywały od zawsze" żródło we własciwym miejscy.
    Tylko "politycy" zmienili , ale co się dziwić , oni to potrafią nawet "odwrócić" bieg rzeki i wmówić ludziom ,że tak jest od 1000-cy lat
    http://www.mapywig.org/m/WIG100_300D...RKA_300dpi.jpg
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Załącznik do szczegółu -- żródło Sanu
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar mapiot
    Na forum od
    06.2007
    Rodem z
    Łódź

po raz kolejny Joorg zaciekawiłeś mnie tymi WIG-ami. Czy wiesz może gdzie można nabyć w wersji papierowej takie cudeńka? Czy koniecznie trzeba szukać po antykwariatach, czy może jest jakaś firma, która robi reprinty?

Pozdrawiam

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

... Czy wiesz może gdzie można nabyć w wersji papierowej takie cudeńka?....
    Nie sądzę ,żeby tak łatwo można było nabyć oryginał WIG-u (prędzej można znależć je na jakimś "strychu") , no może, za duże pieniądze można okazyjnie zakupić u jakiegoś kolekcjonera i to jak ma 2 takie same egz.
    Oglądnąć oryginały możesz tylko w niektórych bibliotekach na uczelniach i instytutach naukowch.

... czy może jest jakaś firma, która robi reprinty?....
    Reprinty ukazują się co jakiś czas-- np "Reprint WIG 1937-1938 Bieszczady Zachodnie" wydał Ruthenus w 2006 r .w skali 1:100 000 (tak jak oryginały). Reprint ten składa się z czterech WIG-ów tj.
    P51S34 Lesko , P51S35 Ustrzyki Dolne ,P52S34 Łupków i P52S35 Dżwiniacz Górny

ps jak to dobrze ,że jest internet i pasjonaci którzy mają strony z Wig-ami do przeglądania.
    Pozdrawiam Janusz

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)