Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 98

Wątek: Nagonka na paralotniarzy

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: nagonka na paralotniarzy

Cytat Zamieszczone przez waroms Zobacz posta
    Oj, chyba sie zapedziles. ;-)
    A tak - za bardzo uprościłem - rzeczywiście, ale myślę że wiadomo co chodzi.
    Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    Hmm wydaje mi się, że napisano to już wcześniej :) Można. Nie wolno lądować i startować na terenie BdPN.
    Z tego co ja wyczytałem wcześniej, to cytowane przepisy skłanialy się do tego że wolno owszem, ale za zgodą BdPN.
    Chyba aby uzyskać jednoznaczną odpowiedź nie obejdzie się bez telefonu do parku. A może i nawet tam będzie z tym problem.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    Przecież tu nie chodzi o to, czy wolno latać nad parkiem czy nie ??? chodzi o to co napisał Piotr , o "zrobienie szumu w tym temacie "... (np . kto za to płaci??.. a kto zapłaci w razie wypadku ??) mnie też nie przeszkadza że ktoś lata , ale to nie to forum żeby robić szum ...(zamierzony przez autora tego tematu) w całej tej sprawie .
    w razie wypadku zapłaci ubezpieczyciel paralotniarza.
    Nie chodzi o szum tylko o to aby zwrocic uwagę na nadgorliwość strażników.
    Czekają poprostu na to że komus powinie się noga i wkoncu wyląduje poza szlakiem. Myśle że są wieksze problemy w parku. .. a kasę można zyskać w inny przyjemniejszy dla zdrowia sposób. W tym jednym przypadku wykonywania przez strazników obowiazków zagrożone jest zdrowie ludzi.

I dlatego o tym piszę.. może ktoś w końcu zauważy małą różnicę pomiędzy paralotniarzami a np. miłośnikami koników.

pozdrawiam

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez freebies Zobacz posta
    W tym jednym przypadku wykonywania przez strazników obowiazków zagrożone jest zdrowie ludzi.

pozdrawiam
    możesz wyjaśnić co miałeś na myśli??
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez JarekBartek Zobacz posta
    Naive – podobnie jak i Ty chciałbym żeby policja robiła coś z popełnianymi przez ludzi wykroczeniami, ale oni naprawdę, poza wypisaniem mandatu, niewiele mogą. Biorąc pod uwagę wysokość potencjalnie wymierzanych kar (tych strasznych punktów za to nie ma), spora grupa ludzi śmieje się z ich niewielkiej uciążliwości i to jest dopiero żałosne.

JarekBartek
    Mandat można nalożyc jedynie bezpośrednio po ujawnieniu wykroczenia / za wyjątkiem np. fotoradaru/, więc nie ma mowy o mandacie, sprawa musi być skierowana do sądu grodzkiego.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    możesz wyjaśnić co miałeś na myśli??

Myślę że chodzi o to że paralotniarze zdają sobie sprawę z tego że strażnicy w powietrzu mogą ich „cmoknąć” i tak bardzo nie chcą tego faktu zaakceptować że postawili sobie za punkt honoru złapanie delikwenta na ziemi.
    Jeśli paralotniarz startujący z Małego Jasła lecąc w kierunku Ustrzyk Dolnych z powodu pogorszenia się warunków atmosferycznych będzie zmuszony lądować w okolicy Wetliny lub Ustrzyk Górnych to zdając sobie sprawę z tego że na pewno zostanie złapany i doprowadzony pod sąd .. za wszelka cenę stara się wylądować na terenie wyjętym z poza nadzoru parku. Wielu z nich chcąc np.. lądować na drodze wiejskiej narażonych jest na kontakt z linia energetyczną ,ale chłopaki ze straży mają to gdzieś i skutecznie straszą zielonym samochodzikiem. Wystarczyło by przeznaczyć kawałek łąki na oficjalne lądowisko i było by po sprawie. Jeśli chodzi o koniki to zatrzymują się na komendę a paralotnie raczej nie..

Jeśli trzeba to napisze wszystko raz jeszcze na czerwono dla lepszego zrozumienia. A temat związany z lotami nad parkiem już zamknięty dawno bo po prostu WOLNO!! Chodzi tylko o to że strażnicy jeżdżą jak pokręceni całkiem nie potrzebnie.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

No,teraz kapuję.To tak jak motocykliści są narażeni na uszczerbek na zdrowiu z powodu policji niepotrzebnie czyhających na zbyt szybko jadących,i do tego o zgrozo, po lesie.Skoro się goście chcą bawić w ciuciubabkę,to niech mają na uwadze konsekwencje takiej zabawy.
    Pozdrav

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    No,teraz kapuję.To tak jak motocykliści są narażeni na uszczerbek na zdrowiu z powodu policji niepotrzebnie czyhających na zbyt szybko jadących,i do tego o zgrozo, po lesie.Skoro się goście chcą bawić w ciuciubabkę,to niech mają na uwadze konsekwencje takiej zabawy.
    raczej nadal nie rozumiesz...

motorek tak jak i konik może się zatrzymać a paralot nie.. pozatym motorki maja legalne parkingi. a tak wogóle to do kitu to porownanie. wymysl lepsze.
    Ostatnio edytowane przez QSQS ; 02-10-2007 o 01:21

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

wedlug mnie porownanie browara jest bardzo dobre- jesli ktos lubi i decyduje sie ekstremalne i nielegalne na danym terenie sporty to chyba wie na co sie pisze...albo go wytropia albo nie, jak nie wytropia to ma szczescie i ma sie fajnie , a jak wytropia to moze sie dac zlapac i zaplacic mandat albo nawiewac i liczyc sie z tym ze w czasie ucieczki moze go cos niemilego spotkac.. jezeli na wszelka cene chce wyladowac poza terenem parku to jest jego wolny wybor i nie rozumiem czemu sie skarzy ze biedny i niebezpiecznie- jak chce pelnego bezpieczenstwa to trzeba po ziemi chodzic
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    wedlug mnie porownanie browara jest bardzo dobre- jesli ktos lubi i decyduje sie ekstremalne i nielegalne na danym terenie sporty to chyba wie na co sie pisze...albo go wytropia albo nie, jak nie wytropia to ma szczescie i ma sie fajnie , a jak wytropia to moze sie dac zlapac i zaplacic mandat albo nawiewac i liczyc sie z tym ze w czasie ucieczki moze go cos niemilego spotkac.. jezeli na wszelka cene chce wyladowac poza terenem parku to jest jego wolny wybor i nie rozumiem czemu sie skarzy ze biedny i niebezpiecznie- jak chce pelnego bezpieczenstwa to trzeba po ziemi chodzic
    latanie nad parkiem jest legalne. jak to Browar powiada,, " czytaj ze zrozumieniem" nielegalne jest ladowanie poza szlakiem..itd.. może więc i TY juz na szlaki nie wychodz bo nigdy nie wiedomo gdzie Cie przyciśnie potrzeba.....

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

ja tam uwazam ze lepiej zlamac prawo i zaplacic mandat niz sie zabic na linii energetycznej ale to juz kwestia wyboru
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)