Pokaż wyniki od 1 do 10 z 330

Wątek: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Baty?

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Bat

Cytat Zamieszczone przez Seba Zobacz posta
    "Żelazna Sotnia". Z tego co wyszukałem na jego temat w Google to że jego akcja toczy się w latach 44-47 na zachodniej Ukrainie i że Polacy są tam przedstawieni w negatywnym świetle (gwałciciele czy coś w tym stylu). Czy ktoś już zadał sobie trud jego obejrzenia? Bo ja nadmiar wolnego czasu będę miał za jakieś dwa tygodnie a film na pewno jest ciekawy...
    Witam
    Obejrzałem ten film ponad rok temu. Prymitywna banderowska propaganda. Skorzystano ze schematów typowych dla sowieckich filmów z czasów świetności ZSRR.
    Obraz Polaków nakreślono następująco:
    - pijane bandy rabunkowe,
    - pijani mordercy starców i dzieci,
    - pijani gwałciciele.

Jeśli w jakiejkolwiek scenie filmu pojawiają się Polacy, zawsze w jednej z w/w ról.

Naturalnie łycariw z U.P.A. przedstawiono jako szlachetnych wojowników bez skazy, czyści jak kryształ. Każdy jeden, to Winnetou i Old Shatterhand.
    Czym się zajmują ? Noooo oczywiście walką z Niemcami i obroną wsi przed pijanymi polskimi bandami. Szczytem bzdur jest scena, gdzie upowcy puszczają wolno sowieckiego komisarza politycznego ...

To filmidło jest kpiną z historii. Dobre będzie dla politwychownika jako pomoc "naukowa" na politycznym zebraniu w jakiejś komórce UNA-UNSO.

Inne tego typu kwiatki do ściągnięcia z tej strony:
    http://www.oun-upa.org.ua/main/
    (w dziale "video").

Gorąco polecam do obejrzenia tę nacjonalistyczną propagandę.
    Niektóre filmy (z tego co wiem) znajdują się w rozpowszechnianiu na Ukrainie. Więc ich młódź ma rzetelne materiały do nauki historii, prawda ?
    Poświęciłem kiedyś kilka godzin na ściągnięcie i mam te filmy, te pseudo-dokumenty i kilka fabularnych. Naprawdę polecam. Warto obejrzeć.

Pozdrawiam.

P.s.
    Wskazana strona oun-upa ma chyba ograniczenia transferu. Może sie trafić, że ściąganie nie będzie możliwe. Wtedu należy spróbowac innego dnia.
    Ostatnio edytowane przez włóczykij ; 15-10-2007 o 19:24

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)