Strona 21 z 33 PierwszyPierwszy ... 11 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 330

Wątek: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Baty?

Bieszczadnik Awatar Aleksandra
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie Odp: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Bat

Cytat Zamieszczone przez chris Zobacz posta
    I jest jeszcze pytanie - kogo uczyć o tych zbrodniach? Polaków czy Ukraińców?
    Polaków i Ukraińców
    "niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
    http://takiewedrowanie.blogspot.com/

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Bat

Cytat Zamieszczone przez Aleksandra Zobacz posta
    Polaków i Ukraińców
    Takie uświadamianie odbywa się i to od dawna. Rozmawiamy w dniu manifestacji byłych powstańców UPA. We Lwowie domagają się uznania ich za kombatantów. Może przypomnę, że w ludobójstwie brało udział 1/3 procenta Ukraińców. Należy także dodać, że z rąk OUN-UPA zginęło tysiące Ukraińców. Są oni upamiętnieni m.in. na pomniku ofiar UPA we Wrocławiu i np. w książce Poliszczuka "Ukraińskie ofiary OUN-UPA".W Sewastopolu na Krymie znajuje się pomnik poświęcony wszystkim pomordowanym przez UPA.
    We wrocławiu działa Stowarzyszenie Ofiar OUN-UPA. Adres:Oławska 2.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 14-10-2007 o 22:06

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Cytat Zamieszczone przez Aleksandra Zobacz posta
    Polaków i Ukraińców
    Polaki jakoś nauczone pomału o tem ... Ukraińce niereformowalne ... co w sumie zrozumiałe jest.

Bieszczadnik Awatar wojtek legionowo
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    legionowo

Pzepraszam za zbyt chaotyczne pisanie i za błędy ,ale gdy sięgam do tych ponurych dni z relacji ojca po prostu krew mnie zalewa.
    Wojtek legionowo

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Cytat Zamieszczone przez lucyna ks."Wypierdalaj" Zobacz posta
    Należy także dodać, że z rąk OUN-UPA zginęło tysiące Ukraińców.
    Dodajmy: z rąk "powstańców" OUN/UPA

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z
    Ostatnie zachodnie miasto na wschodzie

Cytat Zamieszczone przez wojtek legionowo Zobacz posta
    Uważam że Juraj po prostu mówi i piszę prawdę ,bo ciekawe jak Ty bys sie zachował widząc swojego ojca z poobcinanymi kończynami,ciekawe czy póżniej dostając broń do ręki byłbyś taki tolerancyjny
    Wojtek no zgoda ale co proponujesz dalej ? Wyslesz swojego syna by mscil z nozem w reku smierc Ojca ? No kiedys przeciez musi nastapic ten moment gdy PAMIETAJAC o tym co bylo probowac budowac NORMALNE stosunki miedzyludzkie. Pamietajmy ze zbrodniarze z UPA powoli wymieraja a zostaja mlodzi po obu stronach. I to oni beda ksztaltowac przyszle wspolne relacje. I co chcemy tym mlodym przekazac ? Ja uwazam ze najwyzszy czas na spokojna rozmowe o tym co bylo ale i o tym co ma byc. Zgoda. Juraj ma racje pietnujac rozne proby wyniesienia bandziorow na piedestal. Ale tez taki sposob walki o prawde historyczna jaki prezentuje nic nie zmieni poza tym ze za chwile kazdy z nas bedzie myslal zgodnie ze schematem "ukrainiec to morderca". Tego chcemy ?

Zacytuje Miska z watku o krzyzach: "Na szczęście to mija. Krzyż w Cerkwi w moim maiasteczku jest Krzyżem Pojednania, a nie cierpienia. I jest tak jak dawniej, Ukrainki biorą ślub z Polakami i powoli wróci czas kiedy krzyże będą znaczyc jedność ...".
    th

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    legionowo

Ja nie jestem mściwym osobnikiem,ale nie wiem gdy bym sie zachował gdy spotkał bym upowców którzy chwali by się swoimi wyczynami.
    moja córa ma zupeł nie inne podejście do tych czasów ,ale jest wynik wychowania przez moją babcię gdy prawie 100 letnia staruszka która pamięta te czasy wychowała ją na osobę ,która wszystkich kocha ,a szczególnie bywających w Bieszczadach nie tak okazyjnie tylko poprostuu że tam przyjeżdzają i to ona chce tam mieszkać czy to nie jest znak czasu że w naszych dieciach nie ma już zajadłej nienawiści we mnie jeszcze niestety jest
    Wojtek legionowo

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z

Cytat Zamieszczone przez wojtek legionowo Zobacz posta
    nie wiem gdy bym sie zachował gdy spotkał bym upowców którzy chwali by się swoimi wyczynami.
    Szczerze mowiac watpie by tak wprost chwalili sie tego typu czynami przed obcymi. W koncu to zbrodnia wojenna. Jakis czas temu wyslalem Ci prywatny list ...
    th

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z

th

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    legionowo

Sądząc z Twojego awatara mieszkasz teraz w Kanadzie więc Wiesz że jest m ogromna ilość byłych lub obecnych zbrodniarzy spod znaku tryzuba tylko im zaczynają stawiać pomniki a żołnierze KBW są obecnie porównywani na równi z hitlerowcami ot tak paradoks.
    Od wczoraj dyskutujemy My dajmy już sobie spokój Ty masz swoją rację ja swoją .
    Pozdrawiam
    Wojtek legionowo

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)