Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 123

Wątek: Turystyka aktywna szansą czy zagrożeniem?

Domyślnie Odp: Turystyka aktywna szansą czy zagrożeniem?

Wszystko się zgadza . Ale ja mówię o tym ,żeby samemu szukać takich niszowych grup. Nie uwierzysz jak potrafią się bawić manualnie ludzie którzy na codzień są poważnymi biznesmenami ile powstaje naprawdę fajnych rzeczy.
    Jak się spotkamy kiedyś to pogadamy o tym .
    Ja jestem zdania ,że taka oferta jest sprzedajna i nie myślę tu o sobie ale ogólnie. Przykłady :
    Fabryka ceramiki rodziny Neclów;
    Muzeum Ceramiki w Bolesławcu;
    Zagroda Garncarska w Czarnej..... ale koło Łańcuta
    Autorska galeria Floriana Kohuta "Pod Strachem Polnym" gdzie można w mini skansenie obejrzeć strachy z róznych rejonów świata a przy okazji kupić obraz lub obrazek ze strachem polnym;
    Na Słowacji w miejscowości Strażskie Muzeum Gitar.
    To tylko kilka przykładów które mnie kręcą bo powstały przy okazji ludzkiej pasji. Czy np w Cisnej nie mogłoby powstać jeśli nie muzeum to izba pamięci Fredrów?

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Zakladam, że oprowadzam przeciętną grupę. Program standardowy.
    Lucyna, myślałem, że Ty jesteś przewodnikiem górskim i prowadzisz klientów po górach, a nie po sklepach czy muzeach.
    Ostatnio edytowane przez andrzej627 ; 02-12-2007 o 19:02

lucyna
    Guest

Ciekawe przykłady. Nie słyszałam o galerii "Pod strachem polnym". To musi być bardzo ciekawe miejsce. Pogoogłam za chwilę. My mamy taką bieszczadzką atrakcję, którą wspólnymi siłami lansujemy, czyli muzeum przyrodniczo-łowieckie w Nowosiółkach. Gdyby nie dominująca firma to nie wiem czy utrzymaloby się na rynku. Bilet kosztuje 2 i 5 zł, Henia przeciekwie opowiada ale mimo tego goście o ile nie mają tego w pakiecie wolą nie płacić tych maleńkich pieniędzy.
    Mówimy cały czas o ludziach ponad przeciętnie zamożnych. Oczywiście, strasznie generalizuję. Jest wiele osób zainteresowanych sztuką, kulturą ale organizator wykupując program kieruje się raz ceną (a ta jest rzeczą względną dam 35 zł na obiad ale nie dam tych 35 zł na warsztaty), a dwa "zbiorowym gustem" grupy.
    PS.
    W tym roku nawiązałam kontakty z uczelniami. Spodobało im się moje oprowadzanie, zauroczyły Bieszczady i okolice. W przyszłym roku wszystko na to wskazje odwiedzi nas bardzo, bardzo wielu wykształciuchów. Przygotowuję im programy. Większośc z nim chce jednego: przyrody bieszczadzkiej, połonin i "krainy dolin", szlaku ikon i muzeum w Bóbrce, przy okazji zrobimy kościół Marii Magdaleny w Dukli. No i kumple z nimi pojadą do Lwowa.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 02-12-2007 o 19:05

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Lucyna, myślałem, że Ty jesteś przewodnikiem górskim i prowadzisz klientów po górach, a nie po sklepach czy muzeach.
    Jestem przewodnikiem beskidzkim z uprawnieniami na Beskidy Wschodnie czyli Beszczady, Beskid Niski, część Beskidu Sądeckego wraz z pogórzami łacznie obszar woj.podkarpackiego i częśc małopolskiego. Plus pilotaż, licencja na BdPN i nieformalnie mam zaszczytny tytuł przewodnika po bioróznorodności. W górach bywam.

Oczywiście oprowadzam po sklepach. Miałam nawet w tym roku grupę z oprowadzania której zrezygnowałam po pierwszym dniu. Program ambitny ale niestety goście wstępy płacili z własnej kieszeni. Pierwsza awantura w sanockim skansenie, byłam uparta poszli choć kleli. Druga awantura w skansenie w Bóbrce, musieli wejść. Przy sanktuarium w Dulki chcieli mnie już wysadzić. Nie mogli, nie wiedzieli, gdzie na Słowacji można kupić najwspanialszy szmpan w Euroie czyli błękitny. Sytuację na przejściu uratował znajomy Słowak, który zawiózł ich bezpłatnie do swojego sklepu. Zakupy po 500 zł. Oczywiście alkohol. Organizator mnie przerosił za zachowanie grupy ale następnego dnia z nimi nie pojechałam.
    Reasumując dobry przewodnik wie, ze najlepszy w europie jest słowacki, błekitny szampan.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 02-12-2007 o 19:14

To są standardowe uprawnienia bieszczadzkich przewodników.
    W dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego standardem jest oprowadzanie po sklepach i muzeach.

kurc
    Guest

Thumbs up Odp: Turystyka aktywna szansą czy zagrożeniem?

Ileż w Tobie złości i nietolerancji.I ty chcesz być promotorką klastrów. Nie posiadam quada ani skutera, ale za to mam rower i lubię grać w bilard. Szanuję tych którzy piją piwo w Bieszczadach, kupują pamiątki i tych co zarabiają wedrując z ludźmi w czerwonych polarach lub koszulkach. Lubię wszystkich, którzy przyjeżdzają w Bieszczady, bo je kochają a dzięki temu zostawiają tu pieniądze. Lubię też tych, którzy nauczyli się żyć w Bieszczadach, zarabiać i dawać zarobić innym. Najtrudniej mi jest zrozumieć ludzi, którzy mieszczą się w tych kategoriach a myślą jak ,,pies ogrodnika". Bieszczady są miejscem gdzie po tak wielu doświadczeniach z minionej historii musimy Lucyno nauczyć się żyć z wszystkimi, a nie tylko z tymi których lubisz. Czy zastanawiałaś się nad faktem że ten przejeżdżający koło ciebie ,,diabeł" na czterech kółkach, w tygodniu ratuje kilkoro umierających dzieci w Klinice. Takich ludzi jest setki, którzy w poszanowaniu przyrody, sumienia i prawa potrzebują odreagowania, maja pieniadze i chca przyjechać na wyznaczone tereny. To nie ,,diabły'' tylko ciężko pracujacy i zamożni ludzie. Ty z chęcią, jak czytam, byś ich posłała najlepiej za 7 granic. Ale dziewczyno nie tędy droga. Budujmy a nie dzielmy. Czy pole golfowe w Bieszczadach to zagrożenie czy atrakcja. Bo na nie panowie też przyjeżdżają terenówkami, ale w wolnych chwilach skorzystają z usług przewodnickich, wypadów na koniach czy zimą pozjeżdżają na nartach. Turystyka aktywna w formie aktywności fizycznej jak i w formie ofroudu, jest dziś i nie zaniknie. Tylko wytyczmy jej oddzielne granice i w tym tkwi madrość. Ale czy można ją znaleść u ................... .

lucyna
    Guest

Bo tego oczekują od nas klienci. Klient płaci więc wymaga.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez kurc Zobacz posta
    Ileż w Tobie złości i nietolerancji.I ty chcesz być promotorką klastrów. Nie posiadam quada ani skutera, ale za to mam rower i lubię grać w bilard. Szanuję tych którzy piją piwo w Bieszczadach, kupują pamiątki i tych co zarabiają wedrując z ludźmi w czerwonych polarach lub koszulkach. Lubię wszystkich, którzy przyjeżdzają w Bieszczady, bo je kochają a dzięki temu zostawiają tu pieniądze. Lubię też tych, którzy nauczyli się żyć w Bieszczadach, zarabiać i dawać zarobić innym. Najtrudniej mi jest zrozumieć ludzi, którzy mieszczą się w tych kategoriach a myślą jak ,,pies ogrodnika". Bieszczady są miejscem gdzie po tak wielu doświadczeniach z minionej historii musimy Lucyno nauczyć się żyć z wszystkimi, a nie tylko z tymi których lubisz. Czy zastanawiałaś się nad faktem że ten przejeżdżający koło ciebie ,,diabeł" na czterech kółkach, w tygodniu ratuje kilkoro umierających dzieci w Klinice. Takich ludzi jest setki, którzy w poszanowaniu przyrody, sumienia i prawa potrzebują odreagowania, maja pieniadze i chca przyjechać na wyznaczone tereny. To nie ,,diabły'' tylko ciężko pracujacy i zamożni ludzie. Ty z chęcią, jak czytam, byś ich posłała najlepiej za 7 granic. Ale dziewczyno nie tędy droga. Budujmy a nie dzielmy. Czy pole golfowe w Bieszczadach to zagrożenie czy atrakcja. Bo na nie panowie też przyjeżdżają terenówkami, ale w wolnych chwilach skorzystają z usług przewodnickich, wypadów na koniach czy zimą pozjeżdżają na nartach. Turystyka aktywna w formie aktywności fizycznej jak i w formie ofroudu, jest dziś i nie zaniknie. Tylko wytyczmy jej oddzielne granice i w tym tkwi madrość. Ale czy można ją znaleść u ................... .
    Jest i nie zniknie. Tylko nie widzę powodu aby ją uprawiać w Bieszczadach. Nie mam nic przeciwko ludziom. Wierzę Ci, to mogą być wspaniali, kulturalni obywatele utrzymujący nas ze swoich podatków. O polu golfowym słyszałam ostatnio już kilka razy. Ciekawy pomysł. Podoba mi się.

Bo tego oczekują od nas klienci. Klient płaci więc wymaga.
    Coś tu jednak nie gra.
    Program ambitny ale niestety goście wstępy płacili z własnej kieszeni. Pierwsza awantura w sanockim skansenie, byłam uparta poszli choć kleli. Druga awantura w skansenie w Bóbrce, musieli wejść. Przy sanktuarium w Dulki chcieli mnie już wysadzić.
    Ci klienci wcale tego nie chcieli. To Ty na siłę ciągnęłaś ich do muzeów.

lucyna
    Guest

Pozorna sprzeczność. Byłeś pilotem więc wiesz, że dla obsługi świętością jest program imprezy. Biuro podrózy może być zaskarżone prze klienta o ile przewodnik lub pilot nie wypełni programu. Skansen w Sanoku i Bóbrce był wpisany w program. Moim klientem jest biuro podróży, to ono mi płaci i jemu wystawiam fakturę za usługę. Goście ktorych oprowadzam zaś są klientami biura podróży czyli organizatora tej imprezy.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)