Cytat Zamieszczone przez Seba Zobacz posta
No to sprowokowałem gorącą dyskusję.
Jeśli jednak jednym z tych potoczków wyznaczających południową granicę Pogórza Przemyskiego jest Potok Tyrawski (tak podaje Wikipedia) to nawet biorąc pod uwagę jego końcowy odcinek, czy ujście do Sanu, to jednak ten Gródek na wschód od Ulucza należy do Pogórza P., więc i tak jest wyższy od Kopystańki.
Ja obstaję przy przynależności Suchego Obycza do Pogórza P. Może mnie pamięć zawodzi, ale gdy kiedyś przeglądałem "Geografię Fizyczną Polski" prezentującą podział Karpat właśnie wg Kondrackiego to Suchy Obycz był przy Pogórzu P. A może ktoś ma tą książkę?

Mamy mały problem z Górami Sanocko-Turczańskimi. Sam Kondracki kilkakrotnie zmieniał granicę. Ostatnio znowu były wprowadzane korekty. Potok Tyrawski, Roztoka i Wiar to granice fizyczno-geograficzne pomiędzy dwoma mezoregionami: Górami Sanocko-Turczańskimi i Pogórzem Przemyskim. Kiedyś mieliśmy takie maleńkie szkolenie i obserwowaliśmy brzegi Tyrawskiego i okolicę. Widać różnicę w budowie geologicznej. Wg tego podziału, o ile będziemy się go trzymać, to Suchy Obycz jest częścią Gór Sanocko-Turczańskich. Pod względem przyrodniczym także.
Niestety, podział na te dwa mezoregiony jest rzadko spotykany. Tak naprawdę należałoby zweryfikować prawie wszystkie przewodniki. Dlatego też w większości nawet tu na forum stosujemy inne kryteria podziału. Turystyczne.
Nie wiem czy wiesz, gdzie znajdowała się kiedyś wieś Lachawa. Leżala właśnie pod najwyższym szczytem Pogórza Przemyskiego Na wysokim zw. też Wysokim 588 m. Pasmo to ciągnie się pomiędzy Dobrą Szlachecką, Krecowem, Dobrzanką, Leszczawką. Piękna okolica polecam. Częśc pasma widać z drogi Przemyśl-Kuźmina-Tyrawa Wołoska. Pasmo Wysokiego: Na Wysokim 588 m, Gródek 582 m, Kiczora 563, Magura 503.