Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 83

Wątek: Regeneracja zieleni na szlakach i szczytach - ma sens?

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Domyślnie Odp: Regeneracja zieleni na szlakach i szczytach - ma sens?

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    @ Irek nie obawiam się utraty zarobków. Realna ochrona to zamkniecie wszystkich szlaków w obrębie BdPN?
    Nie wiedziałam iż kostrzewa to nieznana w Bieszczadach roślina
    Lucyna to zaświeć przykładem i nie chodź po Połoninach z grupami skoro to nie uszczupli twojego portfela w końcu jesteś ostatnio ekologiem.

A co tam sadzą to ja nie wiem bo nie jestem ekspertem od wszystkiego tak jak ty, napisałem tylko co ostatnio usłyszałem a ile w tym prawdy tego nie wiem.
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Lucyna to zaświeć przykładem i nie chodź po Połoninach z grupami skoro to nie uszczupli twojego portfela w końcu jesteś ostatnio ekologiem.

A co tam sadzą to ja nie wiem bo nie jestem ekspertem od wszystkiego tak jak ty, napisałem tylko co ostatnio usłyszałem a ile w tym prawdy tego nie wiem.
    Irek w dyskusji o ile nie ma się argumentów merytorycznych to sięga się do argumentów personalnych.
    Zadzwoniłam do osoby moim zdaniem najbardziej kompetentnej czyli Adama Szarego z BdPN, botanika i osoby która wielokroc mnie szkoliła na szlakach.
    Totalna bzdura. Są wysadzane rosliny namnażane in vitro lub w warunkach ogrodowych. Wzawiązku z tym, że populacje bieszczadzkie są rozdzielone w ramach populacji występują pewne różnice to nasiona pochodzą w okolic późniejszego wysadzenia sadzonek.

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z

Irek w dyskusji o ile nie ma się argumentów merytorycznych to sięga się do argumentów personalnych.
    Zadzwoniłam do osoby moim zdaniem najbardziej kompetentnej czyli Adama Szarego z BdPN, botanika i osoby która wielokroc mnie szkoliła na szlakach.
    Totalna bzdura. Są wysadzane rosliny namnażane in vitro lub w warunkach ogrodowych. Wzawiązku z tym, że populacje bieszczadzkie są rozdzielone w ramach populacji występują pewne różnice to nasiona pochodzą w okolic późniejszego wysadzenia sadzonek.
    Lucyna ty przez to forum i konsultacje to na telefony zbankrutujesz, co jakiś temat to zasięgasz informacji u ekspertów

Wiadomość o sadzonej trawce jak pisałem jest zasłyszana więc dobrze, że ją wyjaśniłaś. Tylko już tak gdybając i fantazjując gdyby faktycznie BdPN coś sadził co nie powinien to pracownik tejże instytucji na pewno nie powiedział by ci że robią coś nie tak. To tak jak by Jarosława spytać czy Lech robi coś nie tak.
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

lucyna
    Guest

"Turystyka w obszarach NATURA 2000" praca pod redakcją Zygmunta Wnuka i Marii Ziaji.
    Ryszard Prędki "Uwagi o ochronie otoczenia przyrodniczego pieszych szlaków turystycznych i zasadach zwiedzania BdPN"
    "Rozmiar powierzowych uszkodzeń (całkowite oddarnienie gleby-odsłonięcie podłoża skalnego) w najważniejszych miejscach widokowych parku dochodzi obecnie do 250-300 m2. Tak jest m.in na szczycie Tarnicy..."
    "Wyłączenie ruchu turystycznego w tych miejscach stworzyło możliwość regeneracji pokrywy glebowej, co potwierdzają prowadzone w OND BdPN badania właściwości fizycznych gleb (porowatość, zwięzłość,przepuszczalność). Poprawnianie się właściwości gleb, rozluźnienie jej układu, umozliwia z czasem rozwój siewek traw, które zasiedlają odcinki szlaków,które zostały wyłączone z turystycznego użytkowania. Niestety, rzadko pojawiają się tam gatunki roslin najcenniejszych-dlatego zdecydowano się na czynną rekultywację miejsc uszkodzonych w wyniku wydeptywania. regeneracja muraw alpejskich jest jednak procesem bardzo trudnym, a sam zabieg jest stosunkowo kosztowny. W latach 2004-2007 wysadzono w miejscach zdegradowanych sadzonki roślin typowych dlamuraw alpejskich(głównie kostrzewa niska ale również pięciornik złoty czy prosiennicznik jednogłówkowy).

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z

Odpowiedziałaś naukowo więc temat trawek wyjaśniony, zajmijmy się teraz tymi gównami bo to też ciekawy temat.

Czy turystyczne gówno na połoninie jest nawozem czy nie ?
    Które gówno bardziej szkodzi roślinności turysty z nad morza czy równin?
    Czy gówno rodzime takiego turysty np z Sanoka mniej szkodzi od gówna turysty z Krakowa?
    I ile gówien turystycznych przypada na km2 w Karpatach ukraińskich a ile w polskich Bieszczadach?
    Kto więcej sra na szlakach? turyści indywidualni czy grupy zorganizowane?
    Czy nie warto w punktach kasowych rozdawać woreczków na ...?
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Z moich jakże skromnych wiadomości wynika iż budowa geologiczna Tatr i Bieszczadów znacznie różni się. U nas podłoże w partiach szczywowych tworzą: osadowe łatwo ulegające erozji skały czyli piaskowiec i łupek oraz gleby: inicjalne, rumowiskowe, rankery brunatne i butwinowe bardzo wrażliwe na mechaniczne uszkodzenia..
    Ok,pal licho z Tarnicą-kto na nią wchodzi poza wycieczkami
    a pozostałe szlaki?
    skoro skały są tak wrażliwe na mechaniczne uszkodzenia to rozumiem, iż wwiercanie/wbijanie setek metalowych kołków w nie jest dewastacją tak jak pisałam.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    W niektórych miejscach to dewastacja szczytów w Karpatach ukraińskich wielokrotnie przewyższa tą z naszych Bieszczadów. Niektóre miejsca jeszcze 10 lat temu były prawie nieodwiedzane. Obecnie są zaśmiecane, zasrywane, ogałacane z roslinności zielnej, krzewiastej i drzewiastej. W cale nie jest tak kolorowo w tych Karpatach ukraińskich, a z roku na rok jest coraz gorzej.
    Tu niestety zgadzam się z Tobą, ale akurat w tej kwestii my nie możemy nic zrobić.
    Ukraińcy muszą sami zacząć dbać o swoje góry.

Najbardziej zdewastowane są rejony najwyższe - Czarnohora (wierzchołek Howerli to koszmar), praktycznie bez dewastacji są rejony niskie - np. Góry Pokucko-Bukowińskie i bardziej odległe - np. Góry Marmaroskie, gdzie "stonka" jeszcze nie dotarła.

Tak samo w Rumunii - zdewastowane coraz bardziej np. Góry Rodniańskie (pełno śmieci, również polskich), nie zdewastowane - Obczyny Bukowińskie.

A co do samych Bieszczadów - ja nie mam lepszych pomysłów, ale te płoty na prawdę szpecą krajobraz.
    Jakieś worynie wybudować czy co ?
    One krajobrazu nie szpecą, nie są w nim elementem obcym.

Pozdrowienia

Basia

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

No przecie nie da się łazić po szlaku i nie deptać. Czy tu przypadkiem ktoś nie goni własnego ogona? To tak jakby na drodze krajowej biegnącej przez las ktoś drzewa sadził. Jest szlak, jest ścieżka i jedyne o co należy zadbać to by nie była szeroka na 20 m. Jasne że na ścieżce nie będzie rosła trawa. A jak jest błoto to ludzie obchodzą kałużę. i wydeptują obok. Ale jaki procent powierzchni Połonin zajmują wydeptane ścieżki szlaków? To naprawdę jest problem dla istnienia pięciornika? Jak na tych 100 czy 200 m2 będzie klepisko to pięciornik zginie z połonin całkowicie? On rośnie tylko na samym czubku Tarnicy? Nie podoba mi się klepisko wydeptane przez tysięczne tłumy. Ale stalowe bariery, płoty, siatki nie podobają mi się bardziej. Przypomina mi to trochę działanie zakładu zieleni miejskiej, który co roku przekopuje ścieżkę do przystanku, sieje trawę, a ludzie tamtędy chodzą do autobusu. Albo jest ścieżka albo jest trawnik. Albo jest szlak na Tarnicę albo jest turzyca.
    Długi

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    No przecie nie da się łazić po szlaku i nie deptać. Czy tu przypadkiem ktoś nie goni własnego ogona? To tak jakby na drodze krajowej biegnącej przez las ktoś drzewa sadził. Jest szlak, jest ścieżka i jedyne o co należy zadbać to by nie była szeroka na 20 m. Jasne że na ścieżce nie będzie rosła trawa. A jak jest błoto to ludzie obchodzą kałużę. i wydeptują obok. Ale jaki procent powierzchni Połonin zajmują wydeptane ścieżki szlaków? To naprawdę jest problem dla istnienia pięciornika? Jak na tych 100 czy 200 m2 będzie klepisko to pięciornik zginie z połonin całkowicie? On rośnie tylko na samym czubku Tarnicy? Nie podoba mi się klepisko wydeptane przez tysięczne tłumy. Ale stalowe bariery, płoty, siatki nie podobają mi się bardziej. Przypomina mi to trochę działanie zakładu zieleni miejskiej, który co roku przekopuje ścieżkę do przystanku, sieje trawę, a ludzie tamtędy chodzą do autobusu. Albo jest ścieżka albo jest trawnik. Albo jest szlak na Tarnicę albo jest turzyca.
    Długi
    Moim zdaniem problem występuje i zaognia się. Szlaki zostały wytyczone przed powstaniem BdPN. Jest ich 140 km, w tym 15% to powierzchnie utwardzone. Cześć szlaków przebiega na terenie ochrony ścisłej. Kilka razy szlak ze względu na zagrożenie przyrodnicze skorygowano: Krzemień, Smerek. Jak już mówiłam w partiach połoninowych najłatwiej jest zdewastować. I tu widać największe straty spowodowane przez bezmślność turystów. Nie chce mi się szukać danych ale corocznie szerokość szlaku ulega poszerzeniu. Obok scieżki ktoś wydeptuje drugą, potem trzecią i zamiast 1 m szlaku masz 10 m. Na Tarnicy obecnie mamy tzw. obszar całkowitego wydeptania 300 m 2, a tzw. obszar częściowego wydeptania 1393 m 2. Wielkość wydeptania szlaku sięga czasami 10-15 m.
    Park usiłuje zapobiec zniszczeniom budując tzw. infrastrukturę szlakową czyli drenując szlaki (to takie drewniane korytka połoźone pod kątem na powierzchni, którymi spływa woda), dylowanki, mostki, , progi przecierozyjne, niskie drewniane barierki itd. Zabezpiecza także powierznie pokryte przeważnie glebą inicjalną to jest czasami warstewka kilkucentymetrowa, rumoszyska siatkami. Moim zdaniem jest to mniej szpecące niż 15 m wielkości szlak albo wylegujące się w partiach szczytowych na murawach setki osób. A co najważniejsze jest skuteczne.
    Zwróć uwagę, że tak naprawdę od nas turystów zależy czy będą owe bariery. Niestety, kultura turystyczna w naszym społeczeństwie jest niska. Prof Nowicki chce aby przeprowadzić w zmianie ustawy turystycznej przepis iż to my przewodnicy będziemy mieli poszerzone kompetencje na terenie parku. Mamy zostać "służbą pomocniczą ochrony" czyli mieć uprawnienia do kontrolowania turystów. Nie podoba mi się to ale w sumie jest to jakieś rozwiązanie. Nas przewodników widać w parku, a parkowych filanców jak na lekarstwo. Nigdy, nie widziałam w tym roku strażnika na szlaku w partiach szczytowych.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Zabezpiecza także powierznie pokryte przeważnie glebą inicjalną to jest czasami warstewka kilkucentymetrowa, rumoszyska siatkami. Moim zdaniem jest to mniej szpecące...
    zadziwiające poczucie piękna w takim razie, bo ja nic bardziej szpecącgo od tych siatek to nie widziałam już dawno i w żadnych górach, ba-na nizinach też nie-mam na myśli te siatki na wysokości kolana, a nie te położone bezpośrednio na skałki
    Choć w sumie-przecież one mogą służyć za trampolinę;-) hop siup... to może być hit sezonu-wejście na krzyż na Tarnicy i skok w dal z trampoliny z siatek.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)