Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta
Na panoramio.com, GE (w sumie jeden pies) jest masa fotek które ludzie wstawiają polegając tylko na współrzędnych gps.
Sam mam fotki na panoramio. I są wstawione błędnie. Problem polega na tym, nie nie były geotagowane :) a rozmieszczałem je "ręcznie" wg pamięci na: "gdzież też mogłem je strzelić". Teraz nie mam (nie będę miał) takich problemów.

Sam używam z SIRF 3, i serio głęboko w nosie mam urządzenie które pokazuje mi zmianę kierunku marszu, kiedy siedzę sobie pod drzewem i spokojnie sącze piwo. GPS skutecznie pomaga orientację, ale nie można na tym polegać bezkrytycznie.
SIRF 3 ma problemy z "pływaniem" podczas postoju ale czy to go dyskredytuje w turystyce pieszej? Wg mnie na GPS można polegać bardziej niż na własnym przeświadczeniu o swojej pozycji. Szczególnie jeśli tupta się po nieznanych sobie szlakach.

Tylko czekać, informacji o akcji GOPRU w Bieszczadach, bo rozum nad morzem, rozsądek w domu został, a brawura choć wielka nie zastąpiła rozładowanej baterii w GPS.
Niestety podzielam Twoje obawy. Sam po sobie widzę, że odkąd wyposażyłem się w GPS mam większą chęć schodzenia z szlaków, etc. A nie jest ona podbudowana chociażby sporym doświadczeniem w turystyce górskiej. Cóż, rozsądek na razie zwycięża :)