Strona 33 z 104 PierwszyPierwszy ... 23 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 43 83 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 1033

Wątek: Zostać zakapiorem

Domyślnie Odp: Zostać zakapiorem

Cytat Zamieszczone przez Kubryk Zobacz posta
    nie zaglądałem tu przez wakacje - chaszczowałem w tym czasie w biesach.
    Mam jeszcze pytanie - czy chaszczowałeś na polach namiotowych? Bo jeśli nie, to ciesz się, że nie spotkałeś Marcinsa. Pamiętaj: biwakowanie i palenie ognia w miejscach do tego nieprzeznaczonych JEST SUROWO ZABRONIONE!!!

ORGANIZACJA ZAKAPIORSKA
    Ktoś z Was zadał też pytanie, czemu ma służyć organizacja zakapiorska, czy ma to być rodzaj komuny. Otóż nie. Komuna i zakapiorowanie to sposoby życia w pewien sposób przeciwstawne, bo zakapior prowadzi indywidualne gospodarstwo, gdy w komunie jest ono z zasady zbiorowe. Organizację zakapiorską należy uznać raczej za coś w rodzaju cechu, który również zrzeszał wiele małych warsztatów. Ma ona służyć:

- stworzeniu takich reguł korzystania z przyrody, żeby nie doszło do jej przeeksploatowania i żeby zakapiorzy nie wchodzili sobie nawzajem drogę na "terenach łowieckich",
    - pilnowania przestrzegania powyższych zasad,
    - utworzeniu płaszczyzny do dogadywania się z władzami i własnej grupy nacisku,
    - popularyzacji tego stylu życia i przekazywaniu wiedzy na zewnątrz,
    - wszelkiego rodzaju szkoleniom.

Na dalszym etapie będzie konieczne nawiązanie bardziej ścisłych stosunków między zakapiorami a środowiskami takimi, jak harcerze czy środowiska turystyczne, a tego nie da się zrobić na większą skalę, nie posiadając własnej organizacji. Ważne są zresztą też kontakty z grupami rekonstrukcyjnymi, ponieważ znają one bardzo wiele umiejętności, które mogą być przydatne w takim życiu i zwiększyć samowystarczalność gospodarczą zakapiora.
    Ostatnio edytowane przez Samotny Włóczykij ; 22-09-2011 o 21:04

Bieszczadnik Awatar Kusto
    Na forum od
    09.2010
    Rodem z
    Zgierz

Jestem ciekawy pochodzenia słowa, jego etymologii, zaraz coś wyszperam, hm, za-ka-pior... od kaprawego czegoś , zakapturzonego... zobaczymy
    ... a oto co znalazłem
    http://www.sjp.pl/co/zakapior

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Raz już prosiłem, powtórzę i tutaj: od gadania o wszystkim i niczym jest SzałowyBoks.

Posprzątałem końcówkę tego wątku (sprzątanie całości jest ponad moje siły), dajcie żyć i gadajcie choć trochę na temat.

Chciałem się z wami pożegnać bo za chwilę wyjeżdżam w Bieszczady
    Będę jechał nocą i polno-leśnymi drogami myślę ze za tydzień ,półtora dotrę w Bieszczady
    Dziękuje Włóczykiju za ciepły,pełen mądrych rad list już nie zdarzę odpisać ale na pewno napisze do Ciebie gdy już bedę gotów...pewnie to będzie na wiosnę ,gdy trochę odtaję
    Tak mam raki i nawet czekan zimą bez tego nie dałbym rady
    Proszę was wszystkich! szanujcie Samotnego Włóczykija i pomyślcie nad jego słowami i jego wiedzą...ja widzę w nim nowego Edka Stachure
    Mam też nadzieję ze wraz z takimi osobami jak Sylwek,Włóczykij doczekam czasów ,gdy cały obszar az od Rzeszowa zostanie objęty ochroną i utworzony zostanie największy Park
    Osoby pragnące osiedlać się w Bieszczadach będą poddawana swego rodzaju selekcji i egzaminowi z moralności,etyki i wiedzy tylko w ten sposób można uratować Bieszczad
    No i co najważniejsze zamknąć ruch samochodowy od Leska!! tylko służby i mieszkańcy,reszta konsumentów -niech rusza dupska i idzie z buta ,
    a odciski na nogach nauczą ich pokory i szacunku do Gór
    Wiem też bo na PW mi pisał, ze Sylwek jest już w Bieszczadzie i szacuje populację Puchacza na całym Pogórzu
    Pozdrawiam Cię Sylwku i Ciebie Włóczykiju
    Odezwę się tak szybko jak tylko trochę "odtaję" bo Cała Jaskrawość to jest to co ponad ta "Wisienką" i z tego ciężko powrócić i potrzeba czasu
    Pozdrawiam tych co nie szydzą a którzy zadali sobie trudu by zrozumieć
    Ostatnio edytowane przez człowiek wiatr ; 25-09-2011 o 23:10

Bieszczadnik Awatar skylux
    Na forum od
    06.2008
    Rodem z
    Leżajsk

Cytat Zamieszczone przez człowiek wiatr Zobacz posta
    cały obszar az od Rzeszowa zostanie objęty ochroną i utworzony zostanie największy Park
    Osoby pragnące osiedlać się w Bieszczadach będą poddawana swego rodzaju selekcji i egzaminowi z moralności,etyki i wiedzy tylko w ten sposób można uratować Bieszczad
    O ho! Szykuje się nowa Akcja Wisła
    "W tak pięknych okolicznościach przyrody... i niepowtarzalnej... " J.H.

egzaminowi z moralności,etyki i wiedzy
    Czy trzeba najpierw przejść inicjację?
    Ostatnio edytowane przez JoJózek ; 26-09-2011 o 17:16

Bieszczadnik Awatar Lech06
    Na forum od
    06.2006
    Rodem z
    Świdnik

W Żurawicy jest Podkarpacki oddział e-zakapiorów.

życzę Ci szczerze wytrwałości w swoim celu, zimą będzie bardzo ciężko (gdzie będziesz trzymał konia?). w którym miejscu będziesz przebywał dokładnie? fajnie, że zacząłeś już działać, Włóczykij robi więcej zamieszania, hałasu i nie wiadomo czy coś z tego wyjdzie..

"I... zobaczyłem jaskrawość. Zobaczyłem jaskrawie wszystko. Całość. Całą jaskrawość. (...) Zobaczyłem całą jaskrawość tego, że to nie chodzi ni i śmierć, ni o życie, ni o sens i bezsens, ni o istotę i istnienie, ni o przyczynę i skutek, ni o materię i ducha, ni o serce i rozum, ni o dobro i zło, ni o światłość i ciemność, i tak dalej, i tak dalej, i tak dalej, ale o coś zupełnie innego. Chodzi o to wszystko razem wzięte i podane na tacy." -stan ten można nazwać absolutem, zupełną świadomością każdego kroku i istnienia ogółem, otwartością umysłu i zmysłów. obyś przeżył w tej swojej pustelni podobne katharsis i zrozumiał, że ważnym jest to, co ponad tą wisienką

"Żyjąc w natchnieniu tym wstrząsającym, że żywi jesteśmy, Santa Polonia, i wiemy, co nas czeka, żyjąc w natchnieniu tym nieustającym jak bicie serca, krążenie krwi czy łapanie ustami powietrza, zwyczajna jakaś czynność nabierała niezwyczajnych barw, przestawała być zwyczajna, nabierała takiej wagi, blasku i splendoru, tak straszliwej radości i smutku, że oddawałem się tej czynności bez reszty. Absolutnie. Jakby wieczyście. Na zawsze." -uwielbiam ten cytat, autora podawać nie trzeba, bo jest oczywistym. Czy często zdarza wam się taki stan ducha? Bo mi codziennie. Staram się o tym nie zapominać. By każda codzienna czynność, choćby siedzenie na zmywaku, nabierała splendoru. Cieszyć się każdą chwilą, płakać ze szczęścia, że siedzi się w towarzystwie znajomych, mimo że gada się o głupotach. Ale często człowiek dochodzi do takiego stanu ducha, kiedy był na granicy, kiedy balansował nad przepaścią, kiedy zdał sobie sprawę, że mogłoby tego już nie być. I abyś człowieku wietrze posiadł tę mądrość, zdał sobie sprawę jak niewiele Ci potrzeba by być

człowieku wietrze, pisałeś gdzieś: "Czytam namiętnie książki Andrzeja Potockiego stały się one dla mnie swoistą Biblią,pewnym drogowskazem i miedzy innymi pod ich wpływem dojrzała we mnie decyzja." Zdanie to powoduje niemały uśmiech. Nie wiem czy wiesz, ale Potocki to zwykła łachudra przypisująca sobie bez zgody czyjeś opowiadania, w swoich zaś opowiada przeinaczone zupełnie historie, czasem przypisuje je w dodatku innym osobom, sprzedawczyk Bieszczadów. Jego historie w dużej części nie są prawdziwe. Zapytaj jakiegokolwiek tubylca obeznanego z tematem to wyśmieje Cię jeśli rzucisz hasło "Potocki". Biblia, drogowskaz i dojrzewasz pod ich wpływem -nic z tych rzeczy

Skylux: "O ho! Szykuje się nowa Akcja Wisła"
    - :)))))) a bez inicjacji ani rusz
    Ostatnio edytowane przez Corka_Browara ; 26-09-2011 o 18:53
    Jimi

Cool Odp: Zostać zakapiorem

Wiem też bo na PW mi pisał, ze Sylwek jest już w Bieszczadzie i szacuje populację Puchacza na całym Pogórzu
    Pozdrawiam Cię Sylwku i Ciebie Włóczykiju

Cytat Zamieszczone przez Nowiny24.pl
    Policja ustala, dlaczego cudem uratowany od śmierci mężczyzna ukrywał się w Bieszczadach. Zaginął w lipcu br. Od tego czasu nie kontaktował się z rodziną. - W niedzielę turysta powiadomił naszych funkcjonariuszy z placówki w Ustrzykach Górnych o skrajnie wyczerpanym człowieku leżącym przy strumieniu w rejonie tzw. "żubrowiska” na terenie Bieszczadzkiego Parku Narodowego – mówi mjr Elżbieta Pikor z Bieszczadzkiego Oddziału Straży Granicznej w Przemyślu.

47-latek nie miał siły wstać, nie mógł mówić.

Przybyli na miejsce ratownicy medyczni udzielili mu pierwszej pomocy i przewieźli do szpitala.

- Okazało się, że uratowany mężczyzna pochodzi z województwa dolnośląskiego – dodaje Pikor. - Zaginął w lipcu 2011 br. i prawdopodobnie od tego czasu ukrywał się w Bieszczadach. Spał w namiocie, na leśnej polanie.

Źródło: Nowiny24
    Do zobaczenia...

Bieszczadnik Awatar Kubryk
    Na forum od
    05.2011
    Rodem z
    Toruń

Widać ten zakapior przeszarżował

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)