Strona 66 z 104 PierwszyPierwszy ... 16 56 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 76 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 1033

Wątek: Zostać zakapiorem

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Domyślnie Odp: Zostać zakapiorem

oczywiście, że wiemy jak :D

http://www.pikpuk.com/members/dales-...snowshoes.html

-przepraszam że po angielsku ale zawsze rozbrajał mnie ten ostatni obrazek
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Skoro powiedziało się A , należy powiedzieć B. Napisałem wiadomość w wątku Zakapiorów więc myśl dokończę w tym temacie.
    Dla mnie zostać Zakapiorem bieszczadzkim to coś ponadzmysłowego. Wiem, że zabrzmiało to dziwnie, więc od razu wyjaśniam. Zawsze kojarzyłem Zakapiora z człowiekim wolnym i niezależnym. Może nie tyle od nałogów co od codzienności z jej szarzyzną , gnuśnością i sztampą. Ludzie............mamy jedno , krótkie życie , a tracimy je na pierdoły. Nic nieważne napinanie muskułów, skakanie do oczu , udowadnianie swojej wielkości. Jestem zupełnym przeciwieństwem Zakapiora mimo,że przypominam go fizycznie. Marzę od dziesięcioleci by dołączyć do tej kolorowej czerady. Mimo to mam obowiązki, plany, harmonogramy, pierdoły................. Oni mieli w sobie tyle odwagi , determinacji, szaleństwa czy głupoty by zerwać okowy , zrzucić pancerz i stać się kolorowymi ptakami. Narażają się nam szarym wróblom, że ich zadziobiemy w swojej nienawiści do inności, ale trwają. Zawsze gdy daję Zakapiorowi na piwo, dokładam na drugie dla mnie . Może kiedyś razem je wypijemy. Nie żałujcie grosza dla nich, może kiedyś Wam ktoś odda. Nie gardżcie odmiennością. Jesteście tacy piękni dlatego, że oni są brzydcy. Możecie być silni , bo oni okazali się słabi. Jednak to oni są warci zastanowienia, rozmowy, wspomnienia czy ballady przy piwie na połoninach..............nie zaś Wy i ja.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2012

Dzięki, Jimi. Znalazłem też takie mniej prowizoryczne:

http://pj-rundown.blogspot.com/2010/...ierkowych.html

Cytat Zamieszczone przez veg1 Zobacz posta
    Dla mnie zostać Zakapiorem bieszczadzkim to coś ponadzmysłowego. Wiem, że zabrzmiało to dziwnie, więc od razu wyjaśniam. Zawsze kojarzyłem Zakapiora z człowiekim wolnym i niezależnym. Może nie tyle od nałogów co od codzienności z jej szarzyzną , gnuśnością i sztampą. Ludzie............mamy jedno , krótkie życie , a tracimy je na pierdoły.
    Można też być wolnym od nałogów, będąc Zakapiorem - tylko trzeba trochę się postarać, jak tu już wcześniej pisano.

Oni mieli w sobie tyle odwagi , determinacji, szaleństwa czy głupoty by zerwać okowy , zrzucić pancerz i stać się kolorowymi ptakami. Narażają się nam szarym wróblom, że ich zadziobiemy w swojej nienawiści do inności, ale trwają.
    A dziś wmawia nam się, że żeby być innym i źle traktowanym, trzeba należeć do "mniejszości". Których członkowie nie są wcale wykluczani, bo żyją nie samotnie, tylko we własnych środowiskach "mniejszościowych". Tymczasem jest tylu ludzi wykluczonych i zadziobywanych naprawdę, którymi nikt się nie przejmuje. Mało tego - "obrońcy mniejszości" sami zwykle starają się nakręcać niechęć do takich ludzi, bo często starają się oni być w czymś lepsi od innych, a nie tacy, jacy "powinni być ludzie nowocześni" - gorsi i bardziej egoistyczni.
    Ostatnio edytowane przez arturos25 ; 03-02-2013 o 16:29

Masz oczywiście rację odnośnie nałogów. Jednak to nasze słabości często mówią o nas samych. One nas kształtują i zabijając często wydobywają to co najlepsze. Idąc tym tokiem myślenia zacytuję Michauxa .." Zważywszy na słabość mojego ramienia, nie mógłbym nigdy zostać katem." :)))
    Oczywiście to zart. Ale kto z nas , przynajmniej starszych pierwszy weżmie kamień w rękę ? Ja nie.
    Co do odmienności, to tu także nie mogę zaprzeczyć Twoim słowom. Jednakże one także potwierdzają w całej rozciągłości to co napisałem. Szanujmy cudzą odmienność by sami pozostać sobą. Nie wyobrażam sobie by brakło takich może niezbyt pozytywnie , ale jednak zupełnie odjechanych, nieprzystających do wszystkich standardów ludzi, bo kto wtedy będzie robił za czarny charakter ? Miodek ????????
    Kochajmy ludzi takimi jacy są, nie starajmy się ich zmieniać. To, że ich nie pojmujemy czy nie akceptujemy to nie o nich źle świadczy. Niestety.
    Ostatnio edytowane przez veg1 ; 03-02-2013 o 17:16

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2011

Co taka cisza w temacie Zakapiorskim? czyżby rasowi zakapiorzy nie wybudzili się jeszcze ze snu zimowego :)
    Na szczęście pragnę was poinformować ,że Pustelnik Jano nasz kochany,dobry duch Bieszczad organizuje Zjazd Leśnych Ludzi 17-19 maj Zagroda Chryszczata- u Henia i u Kudłatego to już 12 zjazd!! warto się wybrać,dodatkowo Wolna Grupa Bukowina zagra dla nas :)Mają być sami piękni,uduchowieni ludzie;Bury,Prezes,Rumianek,Łabi, pustelnik Julek,Andrzej Lach,Michał z Tratwy,Żmiju,Łysy i wielu,wielu innych
    Mam nadzieje ,że i was z forum nie zabraknie szczególnie liczę na Samotnego Włóczykija naszego Pustelnika i Trapera i na Ciebie Jimy :) możesz zabrać po drodze Joachima i Hiszpana :) ich też nie powinno zabraknąć :) Pozdrawiam i do zobaczenia na spotkaniu mam nadzieję ,ze balladę o Zyziu Wilku zaśpiewamy z wszystkich sił w piersiach razem z WGB :)"Noc ciemna, a w ćmie głucho warczy agregat i czas stapa wolno jak żółw,się wznosi wraz z dymem do nieba e-ballad,e bałt WULF!" .

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Wolna Grupa Bukowina z tego co się orientuję to gra zamknięty koncert. Otwarty koncert (czyt. dla turystów) podczas zlotu to chyba będzie Brygada Kryzys. O ile nam się uda wyrwać z tego całego chaosu, to pojawimy się dosłownie na 15-30 minut na WGB ale to ze względu, że jest okazja rozerwać się i posłuchać fajnej muzyki -orientuje się ktoś o której dokładnie godzinie będą grać?. hehe widzę, że Rumianek już sięgnął piedestału Bieszczadzkiego ;D gratulacje Rumianku ;D Joachim będzie na pewno (widziałam się z nim wczoraj) a Hiszpan na pewno nie bo już nie pije ;P
    Ostatnio edytowane przez Jimi ; 12-05-2013 o 23:57
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

akaha
    Guest

A czy ktoś przygarnąłby po drodze zgubioną w tych stronach duszę? Dokładnie z okolic rymanowskich. Chęć wielka na wyjazd jest, niestety ludzie tutaj jakby nowi, obcy, nieznani.

Bieszczadnik Awatar Biały 13
    Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

Właśnie się zaczęło

Into the Wild
    http://tv.wp.pl/?ticaid=1109f4#program-662579
    Postawcie na harcerstwo, postawcie na Szczep im. "Zośki"!
    przekaż swój 1% http://60i148.org/

Na forum od
    12.2011
    Rodem z
    Kraków

Widziałem film już kilka razy - naprawdę bardzo dobry. Muzyka, gra aktorska i inne części składowe opisu recenzenckiego również wypadają więcej niż dobrze. Ale za każdym razem jak oglądam ten film, a widziałem go już kilka razy, nachodzi mnie jedno pytanie - mianowicie - na Alaskę i inne ostępy Ameryki Północnej wyjechało masę ludzi z takich czy innych powodów, którzy zmagając się z żywiołem, stawiając czoła pieknej ale bezlitosnej naturze robią to (w przeciwieństwie do bohatera filmu) z powodzeniem. Ale popkultura nie wiedzieć czemu pamięta o romantyku bez pomysłu, wiedzy i rozsądku wystawiając Mu pomnik w postaci książki, a później również adaptacji filmowej. Czyżby po raz kolejny sprawdza się powiedzenie, że śmierć najlepiej napędza show-biznes? Bo nie chcę mi się wierzyć żeby książka i film powstały jeżeliby Chris McCandless przeżył i spełnił swoje marzenie - zamieszkał w głuszy zostając "traperem", przewodnikiem, osadnikiem etc.

Cytat Zamieszczone przez po prostu Maciek Zobacz posta
    Widziałem film już kilka razy - naprawdę bardzo dobry. Muzyka, gra aktorska i inne części składowe opisu recenzenckiego również wypadają więcej niż dobrze. Ale za każdym razem jak oglądam ten film, a widziałem go już kilka razy, nachodzi mnie jedno pytanie - mianowicie - na Alaskę i inne ostępy Ameryki Północnej wyjechało masę ludzi z takich czy innych powodów, którzy zmagając się z żywiołem, stawiając czoła pieknej ale bezlitosnej naturze robią to (w przeciwieństwie do bohatera filmu) z powodzeniem. Ale popkultura nie wiedzieć czemu pamięta o romantyku bez pomysłu, wiedzy i rozsądku wystawiając Mu pomnik w postaci książki, a później również adaptacji filmowej. Czyżby po raz kolejny sprawdza się powiedzenie, że śmierć najlepiej napędza show-biznes? Bo nie chcę mi się wierzyć żeby książka i film powstały jeżeliby Chris McCandless przeżył i spełnił swoje marzenie - zamieszkał w głuszy zostając "traperem", przewodnikiem, osadnikiem etc.
    Na pewno ta śmierć trochę przyczyniła się do decyzji o nakręceniu filmu . Ale patrząc szerzej - wychodzi dużo ksiązek o tematyce - "ucieczka w głuszę, samotna chatka , życie zgodne z Naturą itp." Szczególnie w j. ang. Ale i do nas docierają tego typu lektury - np. Elizabeth Gilbert - Ostatni taki Amerykanin (facet ucieka od cywilizacji w Appalachy) czy Sylvain Tesson - W syberyjskich lasach : luty - lipiec 2010 r (domek nad Bajkałem). I też filmy (tyle że dokumentalne) o nich powstały. I oni przeżyli i czują się dobrze
    Ale wracając do
    "Into the Wild" - to jego lektura powinna być obowiązkowa dla niektórych zapaleńców z naszego forum , co to się chcą osiedlać i zakapiorzyć Bo poza oczywistymi różnicami w dzikości Alaski a naszymi Bieszczadami skłania do refleksji - jak przełożyć język marzeń o "dzikości" na realizm życia.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)