Cytat Zamieszczone przez bacza Zobacz posta
SKPL to (raczej) prywatny przewoźnik
I nie należy do PKP. Tak twierdzę bez sprawdzania i pewności.
Tematy transportu kolejowego były kiedyś mi bliskie z racji zatrudnienia. Obecnie jestem na emeryturze i nie jestem z tym kolejowym bałaganem na bieżąco. Jednak wiem i informuję, że nie wszystko co jeździ po torach to PKP.
SKPL, jak wielu innych przewoźników, to prywatne biznesy. Wiem, że wszystko, co z koleją związane często kojarzy się z PKP, może więc nie w tym wątku o tym należało by pisać? Może tematycznie podobny wątek byłby właściwszym miejscem? Każdy (prawie) w tej chwili może starać się o możliwość świadczenia usług transportowych po sieci kolejowej, którą zarządza PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Lokalnie, to samorządy mają decydujący głos kto, gdzie, za ile, na czym obsługuje transport lokalny. PKP(ogólnie) nie bronię, bo wiele można mieć zastrzeżeń do poszczególnych spółek tego stworu (grupy). Jednak nie wszystko co złe w przewozach lokalnych, to wina PKP.
Po kilku reorganizacjach w transporcie kolejowym od końca XX wieku, które wciąż jeszcze trwają, nie wszystko jest czytelne, zwłaszcza dla osób zewnątrz. Kolejarze też się w tym gubią.
Na razie tle w temacie. Być maże powrócę do tego.