Strona 37 z 91 PierwszyPierwszy ... 27 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 47 87 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 906

Wątek: Beda strzelac do wilków

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Domyślnie Odp: Beda strzelac do wilków

polowania z kuszą i łukiem są zabronione,podobnie jak wnyki i wszelkie pułapki na zwierzynę. Sredniowiecze nie jest zabronione...

BIMBER
    Guest

Beda strzelac do NASZYCH ... to i my do nich postrzelajmy!!!
    pozdrowienia dla wszystkich i partyzantow!!! Z BOHOM!!!

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Byłem u znajomych którzy jeżdżą do Azji,no i zobaczyłem fajną kolczatkę.Okazuje się że tam gdzie są wilki,wszystkie psy pasterskie są w takie kolczatki wyposażone(kolcami na zewnątrz).No i po problemie,wilki nie są w stanie zabić tak uzbrojonego psa.To chyba znacznie lepsze rozwiązanie niż odstrzał wilków.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Pozdrav

lucyna
    Guest

Podobne rozwiązanie widziałam na Ukrainie, w Libuchorze. Taka 2 cm sztaba z kolcami jako obroża. Oczywiście z kolcami na zwenątrz.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z
    Warszawa, Ustrzyki Górne, Wetlina

Jak zwykle podaję tylko fakt, bez wyrażania swojego stosunku do sprawy.
    W nocy z soboty na niedzielę, w centrum Wetliny (100 m powyżej szkoły) wilki zagryzły ciężarną (czy to się tak nazywa ?) łanię. Niewiele z niej zostało.
    A może jeleniom, przy wstępie do wsi, zakładać reklamowaną tu kolczatkę ?

lucyna
    Guest

No nie zaskoczyłeś mnie. Z tego co wiem znaczną część wilczego pożywienia stanowią jeleniowate. Wilki nie żywią sie roślinkami tylko mięsem. Czasami pożerają nieostrożnych turystów w Bieszczadch. Ale o tym ciii.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    No nie zaskoczyłeś mnie. Z tego co wiem znaczną część wilczego pożywienia stanowią jeleniowate. Wilki nie żywią sie roślinkami tylko mięsem. Czasami pożerają nieostrożnych turystów w Bieszczadch. Ale o tym ciii.
    Dziękuję Ci Lucynko za uświadomienie mnie czym się żywią wilki. Nigdy bym nie przypuszczał, że jeleniowatymi.
    Tylko taki drobiazg - sens tej informacji był zgoła inny. Chodziło o to, że w "centrum Wetliny" i w dalekim domyśle, czy aby naturalna równowaga pomiędzy drapieżnikami i ich pożywieniem w bieszczadzkich lasach nie została aby ciut zakłócona ?
    Pozdrowienia i szacunek dla zdecydowanej większości spraw, które robisz i opisujesz na forum.

lucyna
    Guest

Dziękuje za uznanie.

Fakt równowaga dawno została zachwiana. Przyczynił się do tego człowiek. Przepraszam za sarkazm. Powiedzmy tak jestem fanatykiem, a z fanatykami nie dyskutuje się.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Fakt równowaga dawno została zachwiana. Przyczynił się do tego człowiek. Przepraszam za sarkazm. Powiedzmy tak jestem fanatykiem, a z fanatykami nie dyskutuje się.
    Przynajmniej rzeczowe i szczere postawienie sprawy.
    Ale jednak dyskutować chyba trzeba. Bo inaczej, gdybym był sarkastyczny wobec fanatyków napisałbym - powystrzelać ludzi, wtedy równowaga się jakoś tam wyklaruje. No, chyba żeby p ....... w ziemię kometa.
    Pozdrawiam

lucyna
    Guest

Miej litość wystrzelać ekologów. Pod jednym warunkiem weźmiesz moje koty i psa kretyna na utrzymanie. Z tego co kojarzę znamy się w realu, lubisz koty, a Borys może być pożywieniem dla wilków.
    A na poważnie wałkowaliśmy ten temat tak długo, że wydaje mi się iż wykorzystaliśmy wszystkie argumenty. Przede mną szkolenie w ramach interpretacji przyrody o wilkach. Mam nadzieję, że pan Śmietana trochę rozjaśni mi w głowie. Koledzy biolodzy z którymi szkolimy się maja zdania podzielone. Wszyscy podkreślają jedno. W ostatnich latach pozyskano zbyt dużo jeleni, brakuje pokarmu dla wilków. Z tego co wiem populacja wilków zbytnio nie powiększyła się, spadła za to populacja jeleni.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)