Pokaż wyniki od 1 do 10 z 327

Wątek: Buty na Bieszczady

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Domyślnie Odp: Buty na Bieszczady

Jakość obuwia trekkingowego może sie znacznie różnić. Nie chodzi mi o te wszystkie "magiczne" membrany, z których nic pewnie nie zostaje po pierwszym sezonie, zależy wiele od intensywności użytkowania i jakości specyfików zabezpieczających.

Bardziej zwracałbym uwagę na trwałość szwów, części klejonych itp. Ale i tu nawet może się trafić bubel "najlepszej marki"

Obecnie chodzę (już chyba 4 rok) w obuwiu z niższej półki (za skromne 3 i pół stówki obecnie), ale wytrzymują 4 pory roku.
    I nie sądzę, bym szarpnął się na lepsze, gdy sie te rozwalą. mam 7 lat w tych samych buciorach chodzić? Większy stres przy reklamacjach przeżywać?

Bez sensu.

Jak kto chaszczować lubi, a gaci moczyć nie cierpi, to w tych wędkarskich galotach powinien zapindalać i kaloszach albo jakich gumofilcach na zimniejsze dni

p[ozdrawiam:)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej:)
    Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    [...]Jak kto chaszczować lubi, a gaci moczyć nie cierpi, to w tych wędkarskich galotach powinien zapindalać i kaloszach albo jakich gumofilcach na zimniejsze dni[...]
    O właśnie:D Góry rządają ofiar. Jak kto nie chce ofiary składać, to tylko gumofilce lub wodery miast najdroższych nawet butów. Ja sobie ostatnio 600 PLN wydałem na Chiruca model zimowy (który i w lecie działa) i co? Trochę mokrej trawy i goreteks nie wytrzymał:P Dziękować Najwyższemu, że szwy i klejenia jeszcze jako tako - ja z worem ważę czasem nawet 140 kg, co dla butów jest już niezłym sprawdzianem.

Pozdrawiam,
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Mazowsze

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta

.....Trochę mokrej trawy i goreteks nie wytrzymał:....
    Na takie warunki tylko gumowce(reszta wymięka-kwestia czasu)-wspomniałem o tym kilka postów powyżej.

A już poważniej-wysokość wydanej kwoty na zakup obuwia ma niewiele wspólnego z ew.zadowoleniem przyszłego posiadacza .Zbyt dużo czynników ma na to wpływ .

Bieszczadnik Awatar yanuszka
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    stamtąd

tak, że mnie kiedyś bawili ci ludzie ubrani w Bieszczady jak w Alpy..

po dolnośląskich górkach (różnych, różnistych) w trzewikach chodzilim, w sztruksach starych, a stuptuty były naszym jedynym "sprzętem turystycznym". 5 warstw pasty do butów i heja!

9 godzin w śniegu=8 i pół godziny w mokrym bucie

i to nie wygoda wcale, że to się zmieniło, tylko zdrowy rozsądek raczej przy niemałej zasłudze nagłego, a niespodziewanego zastrzyku gotówki.. bo jak sie następnego dnia wstaje to w suchych butach iść się chce, a do mokrego stópkę włożyć? brrr.

mam la sportivy tibety (zakupione dzięki życzliwości Uniwersytetu Wrocławskiego ), które baardzo sobie chwalę za: wygodę (absolutnie niegdy mnie nie obtarły), dość dobra nieprzemakalność, trwałość (przy mojej niezbyt regularnej ich pielęgnacji..).

isotne jest to, że la sportiva produkuje butki raczej wąskie, w sam raz na kobiece stopy chyba.

a co do modeli damskich/męskich: produkuje takie np. boreal (model atlas bodajże). mierząc pytałam sprzedawcę czym one się różnią, a pan mi na to, że kolorem (damskie=jasne ofkors) i wyprofilowaniem stopy..

no, to sie dowiedziałam, że mam męską stopę, bo męskie były wygodniejsze, zwłaszcza wkładka mi sie lepiej układała (ale ponoć wkładki są unisex), a mój kolega kupił takowe, właśnie damskie, bo uznał za najwygodniejsze.
    ja nie kupiłam, bo baardzo szerokie były-i te, i te.

a jak but jest za szeroki, to fatalnie, bo sie zgina nie tak jak trzeba, a mej współtowarzyszce, to sie nawet dziurki porobiły na tych za szerokich zgięciach (ale to było w alpinusach chyba).

la sportivy radzą sobie dzielnie: w mokrym śniegu, w 8-godzinne ulewie, pieszo i na rowerze.

w upał nie bardzo, ale wtedy to ja wolę boso boso boso..

po połoninie!!
    życie jest tym, czym uczynią je twoje myśli..
    gg 5450026

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez yanuszka Zobacz posta
    la sportivy radzą sobie dzielnie: w mokrym śniegu, w 8-godzinne ulewie, pieszo i na rowerze.

Mogę potwierdzić. Jednak tytułem krytyki dodam, że mimo iż po użyciu spec-politury Nikawax do impregnacji nubuku z gore, la sportivy okazały się solidne w średnio mokrych warunkach, to jednak preparat zmienił właściwości skóry buta, która dosłownie skruszała w miejscach zagięć. Nigdy takiego czegoś nie widziałem. W skórze porobiły się zmarszczki (to jeszcze normalne), a w tych miejscach dość szybko głębokie pory i za jakiś czas skóra popękała. Na szczęście tragedia nastąpiła w martwym sezonie, w czasie przedwiośnianego woderowania po bagnie kampinoskim, ale za to po 4 latach użytkowania sprzętu. Mogę zatem mogę powiedzieć, że buty odrobiły swoje z nawiązką.

Obecnie testuję Chiruca - zobaczymy, co z tego wyniknie. Pierwsza uwaga - jeden sezon nie zmienił w znaczny sposób struktury skórzanych części oraz nie spowodował znaczącego starcia podeszwy (mam dużą masę startową). O przemoczeniu nóg na razie w tym obuwiu nie mogę mówić poza wspomnianym wyjątkiem w trawie. Swoją drogą - nie pojmuję jak to działa. W kaskadach Słowackiego Raju nie zaznałem wody w buciech ani razu.

Pzdr,
    Derty
    Ostatnio edytowane przez Derty ; 18-12-2007 o 16:59

eksportową śliwowicję

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
    ... (mam dużą masę startową)...

Pzdr,
    Derty
    To kiedy tego avatara zrobiłeś?
    pozdrawiam
    bertrand236

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    To kiedy tego avatara zrobiłeś?
    pozdrawiam
    Tu byłem jeszcze młody i piękny:) Obecnie moje 105+plecak+łodzież daje kilka pudów:D To działa na podeszwy większości butów bardzo demolująco. Vibram w kilku modelach nie wyrobił. Contagrip Salmona okazał się najsolidniejszy. Ale to długa dyskusja:)

Pozdrawiam,
    Derty

eksportową śliwowicję

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Mazowsze

[quote=Derty;
    ). O przemoczeniu nóg na razie w tym obuwiu nie mogę mówić poza wspomnianym wyjątkiem w trawie. Swoją drogą - nie pojmuję jak to działa.

[/quote]

No właśnie-chętnie dowiedział bym się na czym polega to zjawisko.Buty które wytrzymują błoto,brodzenie w strumieniach-w mokrej trawie chłoną wodę jak gąbka! Niezależnie od marki-jedne szybciej i chętniej ,drugie nieco wolniej i mniej ochoczo.
    Podejrzewam że w grę wchodzi tutaj zjawisko napięcia powierzchniowego,ale to tego tematu przydał by się jakiś fizyk.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)