Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 99

Wątek: Dzikie Bieszczady, a co to?

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: Dzikie Bieszczady, a co to?

Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta
    chętnie poczytałbym o wyglądzie dawnych wsi, konkretnych Tworylne i inne- sama wiesz jakie. Chodzi mi o plany, gdzie była karczma, gdzie dzwonnica... Może już coś takiego napisano?
    Może napisano...
    Zainteresuj się na początek słownikami historyczno-krajoznawczymi cz.I gm. Lutowiska (tam masz m.in. dolinę Sanu) oraz cz.II gm. Cisna. Na ogół pisze w nich co gdzie było.
    Ponadto rocznik Bieszczad, np. w ostatnim - 13 - numerze ciekawy art. pt. Antropogeniczne zmiany środowiska wodnego w Bieszczadach do 1951r. cz.I dolina górnego Sanu - dowiesz się gdzie były młyny, tartaki wodne, stawy dworskie, etc. w całej dolinie Sanu od Sianek po jezioro (art. ma 76 stron, cały Bieszczad - 350). Z innego artykułu dowiesz się gdzie były bunkry i umocnienia wokół Leska (a sporo tego było), itd.
    W innych "Bieszczadach" znajdziesz też bardzo obszerne opisy miejscowości, które Cię interesują, plany katastralne, etc - nic tylko czytać. Bardzo duzo informacji o Dwerniku, Polanie i innych, dużo o wydobyciu ropy i szybach naftowych Polana-Ostre (stare zdjęcia), sporo o zabytkach po stronie ukr. i wiele innych. Natomiast na jedną pozycję w której będzie to wszystko nie licz.

Na początek wystarczy, dopomóż sobie WIG-ówkami gdzie zabudowa jest naniesiona.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

...i ciekawe opowieści, nie legendy Potockiego.. tylko w stylu Nieludzkiego Doktora... do tego zdjęcia z tego co było dawniej (patrz np. Worek w "Zapomnianych Bieszczadach") , opis dzikiego miejsca? ławeczki przed, lub za każdym sklepem w większości wsi ;-)...to interesowało by na pewno mnie, nie wiem jak "ludzi" ..no i bez szkody dla prawdziwych dzikich miejsc...
    Ostatnio edytowane przez trzykropkiinicwiecej ; 13-03-2008 o 19:59 Powód: dodałem nieco

Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Mam opracować ciekawe oferty. Klienci czekają, a Wy sobie kpicie.
    Mam na razie Rajskie. Niby obok małej obwodnicy ale jednak dzikie.
    obowiązuje mnie "tajemnica handlowa". Osoby piszące przewodniki lub pracownicy biur podróży coraz częściej korzystają z forum i stron internetowych oszczęzając sobie pracy i podkradając i wiedzę i programy.

Mam nawet tytuł: gdyby Ewa nie skusiła Adama to wszyscy żylibyśmy w Rajskiem
    Pascalowe sztuczki - w praktyce tytuł mało kogo obchodzi. Jakby było "Stare kalesony w Rajskiem" to znacznie więcej ludzi z ciekawości by zajrzało :)
    Piotr

lucyna
    Guest

Piotrze w temacie "pascalowym" to Ty jesteś obeznany.
    Gdybym nie tytuowała programów to pogubiłabym się. Ten jest dla polonijnych gości. Jakby to wyglądało Rajskie i stare za przeproszeniem gacie.

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Może napisano...
    Zainteresuj się na początek słownikami historyczno-krajoznawczymi cz.I gm. Lutowiska (tam masz m.in. dolinę Sanu) oraz cz.II gm. Cisna. Na ogół pisze w nich co gdzie było.
    ...
    Drzemią sobie spokojnie na "Bieszczadzkiej półce". Wystarczy ino sięgnąć...
    bertrand236

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Ponadto rocznik Bieszczad, np. w ostatnim - 13 - numerze ciekawy art. pt. Antropogeniczne zmiany środowiska wodnego w Bieszczadach do 1951r. cz.I dolina górnego Sanu - dowiesz się gdzie były młyny, tartaki wodne, stawy dworskie, etc. w całej dolinie Sanu od Sianek po jezioro (art. ma 76 stron, cały Bieszczad - 350). Z innego artykułu dowiesz się gdzie były bunkry i umocnienia wokół Leska (a sporo tego było), itd.
    Piotrze - a gdzie to można kupić ?
    Czy w miejscowościach położonych daleko od Bieszczadów takie pozycje są do dostania ?

O bieszczadzkich i pogórzańskich umocnieniach dowiedziałam się bardzo dużo od kolegi z SKPB Lublin, który się pasjonuje wszelkimi tego typu budowlami i ich historią.

Ale nie mam tego nigdzie napisane.
    Czytam w miarę regularnie "Płaj", tam jest dużo o całych Karpatach (co mnie w gruncie rzeczy bardziej interesuje) ale "Magury i "Połoniny" zawierające mnóstwo tego typu ciekawostek są poza SKPB W-wa praktycznie nie do dostania.

Wstawki typu "Adam i Ewa w Rajskiem" - też tępię, i kiedy miałam do korekty przewodnik - to prawdę mówiąc skreślałam wszelkie tego typu sformułowania. Jestem w zasadzie na 100 % pewna że nie wszystkie wyłapałam, ale może przynajmniej będzie ich mniej.

Pozdrowienia

Basia

Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Czy w miejscowościach położonych daleko od Bieszczadów takie pozycje są do dostania?
    Prawie wszystkie numery Bieszczadu - w tym z 2007 (13) można kupić online w Rewaszu. Można też przez stronę bieszczadzkiego oddziału ToNZ lub zamówić mailem tonz(at)poczta.onet.pl . W Rewaszu są też niektóre "Połoniny", itp.
    Piotr

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Prawie wszystkie numery Bieszczadu - w tym z 2007 (13) można kupić online w Rewaszu. Można też przez stronę bieszczadzkiego oddziału ToNZ lub zamówić mailem tonz(at)poczta.onet.pl . W Rewaszu są też niektóre "Połoniny", itp.

No ba, ale ja lubię przekartkować pozycję przed zakupem.
    Książki górskie i mapy kupuję zwykle w "Sklepie Podróżnika" w Katowicach na pl. Wolności.

Poza tym - ponieważ mój zakres zainteresowań obejmuje całe Karpaty ( a dodatkowo męża inne góry ) z konieczności musimy się ograniczać ;-)

Pozdrowienia

Basia
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 14-03-2008 o 08:43

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    No ba, ale ja lubię przekartkować pozycję przed zakupem.
    Chyba każdy tak ma, ale jeśli można, to zachęcam Cię do kupienia tego wydawnictwa (Bieszczad) "w ciemno". Myślę, że po przeczytaniu jednego numeru nabierzesz ochoty na pozostałe.
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

lucyna
    Guest

Z całum szacunkiem dla Przedpiśców. Czy ktokolwiek z Was zaglądnął na ich stronę? Podalam link, potem na ten sam temat mowił Piotr.
    www.tonz.eu.org
    Pojawi się strona główna, a na niej baner Bieszczad. Proszę tam kilknąć, a będziecie mieć udostępione roczniki.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)