malinówka z pierwszej serii przechodzi do historii.... a w międzyczasie nastawiam miód.... jesienny napitek! będzie cudowny!!! ja to czuję!
malinówka z pierwszej serii przechodzi do historii.... a w międzyczasie nastawiam miód.... jesienny napitek! będzie cudowny!!! ja to czuję!
https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!
Czas juz robić jeżynówkę, a niedługo i tarninówkę da się uważyć. Tarki obrodziły w Bieszczadzie.
Marcin
Nalewki,nalewki!A robi ktoś WINO?Pamiętam takie z tarniny,które "atakowało"głównie nogi-zdrajca!Robili je pewni bieszczadzcy staruszkowie i pewnie przepis zabrali z sobą na "Niebieskie Połoniny".
WUKA
www.wukowiersze.pl
Śliwki to trudny surowiec na wino, niestety...... Ja zastanawiam się nad wzbogaceniem nastawu na śliwowicę tarniną. Ale jeśli uda mi się nazbierać dość tarniny to spróbuję winko nastawić. Będzie jak znalazł na np.KIMB w 2010![]()
Likier z jeżyn (zbierane na Ciecieniu) już jest w butelkach .
Wiśniak ( tak nazwałem ) z miodu już po pierwszej fermentacji.... reszta jeszcze czeka ..... .Nalewka z wiśni (na miodzie) - za pół roku. Na tarninę i pigwę dopiero czas nadejdzie . W tym roku tylko tyle ..... czasu brak .
Pozdrawiam PF
A u nas w domu TRAGEDIA. W 12 litrowym słoiku z nalewką z jeżyn odpadło dno. Wzięło i odpadło. Renatka miała robotę przy sprzątaniu, a ja do tej pory nie mogę przyjść do siebie. Wszak nie płacze się nad rozlanym mlekiem ale nic nie mowi się o rozlanej nalewce. Chyba z tego wszystkiego napocznę prezent jaki mi przekazał w tym roku PiotrekF.
Pozdrawiam
Smutny
bertrand236
Toż to musiała być jakaś tajna akcja przez poufną - kto Ci tak źle pożyczył ???
"niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
http://takiewedrowanie.blogspot.com/
Nie wiem. Przyjmuję, że to był przypadek, wada materiału itp. Ale jak dorwę tego, kto mi tak pożyczył, toooo......
bertrand236
No ja też wyczailem w mojej okolicy dodatkowe źródło tarniny (w razie jakby zeszłoroczne miejsce słabo obrodziło) i dodatkowo udało mi się zlokalizowac źródło pigwowca więc w tym roku zamiast pigwówki bedzie wreszcie upragniona pigwowcówkamam nadzieję, że mnie nikt nie uprzedzi :)
P.S.
Pochylam głowę nad Bertrandowym słoikiem![]()
He, he. Renatka nastawiła nową. Mniej, bo nie mamy wolnego drugiego takiego słoja.
bertrand236
Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)