Strona 21 z 75 PierwszyPierwszy ... 11 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 71 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Chciałbym tylko napisać że moja antyukraińska populistyczna ultraprawicowość przytoczona przez Bartka jest zupełnie nie prawdziwa i wynika z tego że często nie płynę z delikatnie antypolskim nurtem tego innego forum gdzie wypowiedź w stylu (" czy komuś tu się w głowie poprzewracało żeby stawiać na równi AK i UPA ?") jest kasowana natychmiast jako np. nawołująca do nienawiści, natomiast takie żarciki sam mod zamieszcza :

"Cytat:Polska i Polacy są winni wywołania II wojny światowej
    hehe, a wiesz, po głębszym zastanowieniu, wcale mi sie to nie wydaje takie absurdalne..."

taki osąd na temat UPA i przyczyn Akcji Wisła wygłosił także mod:

"Mordowały wszystkie nacje, i wszystkie były mordowane. Jedni mniej, a drudzy więcej - ale to, kto więcej mordował, wynika raczej z możliwości, niż z chęci"

pewnie nie raz w emocjach gdzieś przesadziłem z osądami jak i Ci z którymi się sprzeczałem , napewno Bartek coś zechce przytoczyć np " dobre ruskie to są pierożki a nie nazwy miejscowości w naszym regionie " , ale cenzurowana zawsze jest strona nie będąca w pewnego rodzaju forumowej antypolskiej komitywie.

wybaczcie że piszę tutaj nie na temat , ale Bartek wciska delikatny kit na mój temat więc chciałem to wyprostować i zaznaczam że w tym miejscu całkowicie zrozumiałe będzie jeśli ten post zostanie skasowany.

Wybaczcie błędy ortograficzne.

Bieszczadnik Awatar Pawelk
    Na forum od
    12.2008
    Rodem z
    Zamość

Ludziska weźta się opamiętajta....

co trotylem przy samej ziemi równać to jest rozwiązanie ?? Zastanówcie się czy nie zbliżamy się w tej wypowiedzi do bardzo delikatnych granic patriotyzmu i nacjonalizmu (chociaż nie do końca jestem pewien czy niektórzy już nimi nie są.... )

Ludzie.... burzyć... niszczyć... rozwalić... wysadzić jak cerkwie bieszczadzkie (w końcu sprawdzony sposób)... potłuc młotami...las zasadzić ??
    To jest sposób na rozwiązanie problemu ??
    Czy to jest sposób na rozwiązanie prostego problemu??
    Ludzie chcecie żeby Was ktoś za XX lat osądził tak samo jak "tamtych"...

Jesteście cywilizowani czy nie ?

A myślenie typu "oni nam tak, to my im tak" jest w ogóle poniżej poziomu krytyki i zakrawa na określenie tego "filozofią młotka"...

a jak nie jesteście cywilizowani i nie widzicie sposobu rozwiązać tego problemu bez użycia "środków siłowych"- to szczerze Wam współczuje

Pozdrawiam i zdrowego rozsądku życzę
    Paweł

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

...od czasu do czasu, przypatruje się temu wątkowi. Zgadam się z przedmówcą. moje wcześniejsze wypowiedzi były w podobnym tonie ( jak i zgadzam się z Szymonem, Chrisem...).Rozwalanie CZEGOKOLWIEK nic nam nie da..zawsze powstaje legenda.A ona trwa.I nie nam OSĄDZAĆ komu ten pomniczek jest postawiony.Chyba że mamy niezbite dowody.Ale nawet przestępcom należy się coś.
    Możemy podniecać się, wściekać...cóz to da ?
    To tak jakbyśmy nie dali wsiąknąć w ziemię tej bratobójczej krwi.A ona ciągle zalewa nam oczy.
    Pozdrawiam !!
    ps....cóż , bliższy mi jest umysł Dalajlamy, Jana Pawła, niż umysł kaczyńskich, maciarewiczów, giertychów etc

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez szymon magurycz Zobacz posta
    Ludwik, dlaczego oczekujesz od wszystkich wokół świadomości historycznej, że tak to nazwę? Twoja wiara w ludzkie możliwości percepcji jest porażająca. Wiesz, że po Bieszczadach kręcą się ludzie, którzy nie mają pojęcia, o tym jak wyglądały przed rokiem 1947? Nie żądaj cudów! A jak tak bardzo Cię to razi, to zrób coś żeby ludzie wiedzieli!
    Szymonie,sam sobie przeczysz.Gdyby wszyscy byli wyedukowani to widząc taki pomnik wzruszyli by tylko ramionami i poszli dalej i tak wiedząc czym była UPA.Ale ponieważ tej świadomości historycznej brak to istnienie takiego pomnika tylko legitymizuje historycznie poczynania banderowców-skoro stoi to tak ma być,partyzanci walczyli,pomnik się należy.Ale przypominam - nie ma żadnej symetrii między działaniami UPA a działaniami AK,WiN czy nawet partyzantki sowieckiej.Takiej symetrii nie ma nawet między UPA a SS-wprawdzie jedni i drudzy to mordercy,ale ci z UPA to psychopatyczni mordercy,bestialsko i bezsensownie okrutni.Jak dla mnie osobiście to ten pomnik mógłby sobie stać,większe stoją na Roztoczu,ziemi przemyskiej,lubaczowskiej(służę zdjęciami jakby co).Ale rozumiem tych,którym on przeszkadza i ze względu na niską świadomość historyczną oraz pamięć ofiar powinien być rozebrany.
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar ludwik
    Na forum od
    12.2007
    Rodem z
    Opole

Szanowny Szymonie
    1/Nie dorabiam Ci gęby, jeno nie znoszę, jeśli ktoś banderowców nazywa żołnierzami; wystarczy powtórzyć to parę razy, ktoś za tobą powtarza, i potem wszyscy myślą, że to było wojsko jak inne wojska. I tu tkwi niebezpieczeństwo, o którym pisałem. Takich sformułowań jest więcej, w Twoim poście, do którego odniosłem się.
    A to akurat jest klasyczną metodą propagandowego wszczepiania informacji i nie "znany hitlerowski propagandysta" wymyślił ten system, a Rosjanie.

2/Wrogami, myślę, nie jesteśmy, po prostu mamy inne zdania.

3/ Odnośnie tzw. "Polaków stamtąd", wyjaśniłem, niepotrzebnie więc
    kopiowałeś uwagi (bez złośliwości z mojej strony).

4/ Lalki zamiast "paint-balla" - oczywiście że to jest chore (to był brutalny żart z mojej strony);
    chore tak jak rzeczywistość młodzieży na dzisiejszej Ukrainie.

5. Po raz kolejny proszę, aby nie wypominać mi "jątrzenia" wtedy gdy domagam się uczczenia pamięci ofiar zorganizowanego mordu,
    w sytuacji kiedy morderców próbuje wynosić się przed ołtarze.

Już ktoś inny zwrócił Tobie uwagę na to, że być może zaprzeczasz sam sobie w temacie, jak określiłeś: "świadomości historycznej".
    Otóż ... zgadzam się z Tobą: Oczekuję od ...forumowiczów ( nie przechodniów)
    konkretnej świadomości historycznej, i jak do tej pory - cały czas takąż widzę.

6.Powracając do sedna wątku.
    Doczytałem w tym Forum o Twoich działaniach i Twojej Pasji - POPIERAM
    i WIELKI SZACUNEK.
    Nie zmienia to faktu, że, moim zdaniem ( nie tylko moim, jak czytywałem
    tutaj) nie wolno zagubić pewnej zdroworozsądkowej równowagi
    w ocenie katów i ich ofiar

Nie wolno stawiać pomników oprawcom!!! Tylko chora unijna polityka
    pozwala jeszcze używać symbolu tryzuba.

Pozdrawiam

PS - 1/Rozwalanie głupoty należy wykonać na początku jej zaistnienia,
    bo później - to juź "se ne da";
    Ostatnio edytowane przez ludwik ; 20-01-2009 o 22:15
    Parnićku, my jsme s Tebou,
    neopustime Te,
    nikdy Te nezradime,
    bo my Ti verime!

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

smutne jest, iż UPA nazywają Polacy, niektórzy, wojskiem, żołnierzami, natomiast LWP to swołocz, ruskie, bydło, na pasku CCCP, ... No ale cóż - ...

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Bo może z chrześcijańskiej miłości bliźniego swego próbują znaleźć człowiecze odruchy nawet u tych z "żołnierzy upowskich", co swołoczą byli, a ze ślepej nienawiści do komuny myśląc o LWP chcą pamiętać jedynie o tym co ... bodajże w Terce...

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Cytat Zamieszczone przez ludwik Zobacz posta
    Tylko chora unijna polityka
    pozwala jeszcze używać symbolu tryzuba.
    A możesz to ... rozwinąć? (), że tak napiszę?

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z
    Ostatnie zachodnie miasto na wschodzie

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Jak dla mnie osobiście to ten pomnik mógłby sobie stać,większe stoją na Roztoczu,ziemi przemyskiej,lubaczowskiej(służę zdjęciami jakby co).
    Browar zechcialbys sie podzielic zdjeciami ? Bylbym wdzieczny.
    th

piter1969
    Guest

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    ...od czasu do czasu, przypatruje się temu wątkowi. Zgadam się z przedmówcą. moje wcześniejsze wypowiedzi były w podobnym tonie ( jak i zgadzam się z Szymonem, Chrisem...).Rozwalanie CZEGOKOLWIEK nic nam nie da..zawsze powstaje legenda.A ona trwa.I nie nam OSĄDZAĆ komu ten pomniczek jest postawiony.Chyba że mamy niezbite dowody.Ale nawet przestępcom należy się coś.
    Możemy podniecać się, wściekać...cóz to da ?
    To tak jakbyśmy nie dali wsiąknąć w ziemię tej bratobójczej krwi.A ona ciągle zalewa nam oczy.
    Pozdrawiam !!
    ps....cóż , bliższy mi jest umysł Dalajlamy, Jana Pawła, niż umysł kaczyńskich, maciarewiczów, giertychów etc
    przestępcom należy się jedno - zwróćcie uwagę dlaczego przestępcy skazani na karę śmierci chowani są najczęściej w bezimiennych grobach przy więzieniach ( tylko władze więzienne mają wykazy gdzie który leży) lub dlaczego prochy zbrodniarzy są rozsypywane tak aby nie było śladu ich grobów- POMYŚLCIE dlaczego a jak wam się nie składa to polecam odpowiednie tematy z socjologi i psychologi - i wszystko będzie wiadomo.
    TO z obiektywnego punktu widzenia.

Z mojego CZYSTO SUBIEKTYWNEGO- po analizie sporej ilości książek historycznych przeczytaniu tysięcy bez mała relacji i rozmowach z wieloma świadkami mam JEDNOZNACZNY pogląd na temat przestępczej organizacji jaką była OUN-UPA (Utworzenie poprzez i współpraca z ogólnie uznanymi przestępczymi organizacjami hitlerowskimi, Abwehra, SS)

Stawiano w naszym kraju różne pomniki Stalinowi też wiadomo jak kończyły- Hitlerowi jeszcze nie postawiono ale kto wie jak stawia się OUN-UPA? KTO WIE?

Ostatnie: wykładnia prawna jest jasna - jest to nielegalny pomnik i byc nim nie może z przyczyn podanych wyżej.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)