Strona 23 z 69 PierwszyPierwszy ... 13 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 33 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 683

Wątek: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

Znam tę stronę i często tam zaglądam. Przez wszystkie szkolenia dotyczące kultury i obyczajowoci żydowskiej, a było ich trochę nigdy ani jeden wykładowca nie twierdził iż nazwa kirkut jest niewłaściwa. Zupełnie inaczej było z drugim określeniem czyli z okopiskiem. Cieszę się, że nawet to słówko nie jest obraźliwe okopisko=miejsce pochówku zwierząt. Oczywiście, że możemy mówić Bet Olam-dom wieczności (określenie hebrajskie), Der hejlige Ort święte miejsce (jidisz) ale większość osób nie zna takich okresleń. Bardzo cżęsto oprowadzam po kirkutach, jestem zafascynowana kulturą żydoską i historią tej społeczności, która zawiązała się na trwałe od tysiaca lat z naszą ziemią (pierwsza wzmianka o gmine żydowskiej na terenie Polski pochodzi z Przemyśla i jest z XI w) ale nie widzę powodu aby być bardziej papieską od papieża.
    Marcin proszę podaj mi lokalizację innego muzeum judaików w naszym województwie. Ja nie znam. W ubiegłym roku otwarto tylko interesującą wystawę poświęconą kulturze żydowskiej w sanockim skansenie.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Biecz

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Marcin proszę podaj mi lokalizację innego muzeum judaików w naszym województwie. Ja nie znam. W ubiegłym roku otwarto tylko interesującą wystawę poświęconą kulturze żydowskiej w sanockim skansenie.
    spora ekspozycja w muzeum w Jaśle

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Cytat Zamieszczone przez demq Zobacz posta
    spora ekspozycja w muzeum w Jaśle
    + ekspozycja w muzeum PTTK w Brzozowie

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Misieg Zobacz posta
    + ekspozycja w muzeum PTTK w Brzozowie
    W muzeum w Jaśle byłam w zaprzeszłości. Musżę powtórnie tam zajrzeć. W Brzozowie zwiedzałam w ubiegłym roku. Jest tam trochę judaików ale ta ekspozycja to moim zdaniem groch z kapustą.

mogadiszu
    Guest

Dzień dobry, jak się nazywają osoby, które będą prowadziły tegoroczny obóz w Baligrodzie i jak się z nimi skontaktować?
    Pozdrawiam Marek

Bieszczadnik Awatar szymon magurycz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Napisz do mnie: szymon@magurycz.org

Bieszczadnik Awatar Jennefer
    Na forum od
    06.2008
    Rodem z
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez mogadiszu Zobacz posta
    Dzień dobry, jak się nazywają osoby, które będą prowadziły tegoroczny obóz w Baligrodzie i jak się z nimi skontaktować?
    Pozdrawiam Marek
    Mogadiszu,

Oprócz Szymona, osobą która również udzieli wyczerpujących informacji jest Malo (piotr.malowany@gmail.com)

Pozdrawiam

Jennefer

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Witam
    (przepraszam że długo się nie odzywałem, i z góry przepraszam tych którym jestem coś winny..mimo wszystko pamiętam, ale byłem nieco wyoutowany).

Właśnie na kirkucie posunęliśmy o kolejny kawałek z uregulowaniem roślinności, na tyle że pierwsze macewy są już widoczne z drogi dojściowej ze skrzyżowania przed kirkutem. Do końca jeszcze trooochę zostało. Może niewiele tu jeszcze widać na pierwszy rzut oka z odległości, ale zawsze to coś (czwarty sezon pracujemy i coś tam coś tam powoli widać).
    Jeśli ktoś by chciał wpaść i wesprzeć pracą włąsnych rąk to zacne miejsce to akcja będzie trwała do przyszłej soboty 11 lipca. Kirkut w Baligrodzie łatwo znaleźć - taka zarośnięta górka ok.100m w płn-zach kierunku od rynku. Każdy chętnie mile widziany.
    Pozdrawiam
    malo
    Ostatnio edytowane przez malo ; 01-07-2009 o 15:14 Powód: korekta
    pozdrawiam
    malo :wink:

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Zupełnie tez nie rozumiem oburzenia że "Żydzi przejmują cmentarz w Baligrodzie".
    Przecież to miejsce jest do końca świata miejscem spoczynku ich krewnych.
    Basia
    Króciutko jeszcze się odniosę do ww kwesti, bo na miejscu okazuje się iż skutek tej zmiany jest dla kirkutu fatalny.
    Dopóki kirkut był działką gminy samorządowej Baligród to formalnie i PRAKTYCZNIE gmina samorządowa CHOĆ TROCHĘ SIĘ NIM OPIEKOWAŁA, a mianowicie chociaż na już uporządkowanym fragmencie było raz na jakiś czas przejechane kosą, by z powrotem nie zarosły już uporządkowane fragmenty.
    Natomiast gmina żydowska niestety z odległości nie zadba chociaż o tyle.
    Praktycznie znaczy to tyle, że gdy rządziła tu gmina samorządowa to widziało się macewy we w miarę znośnym (choć w części przejrzystym) miejscu.
    Po przejęciu przez gminę żydowską, niestety przyjechaliśmy na -w większości- pole ostów wyższych od nas.
    W tym momencie doceniam choć minimalny wkład praktycznego zadbania samorządu Baligrodu w ciągu roku.
    Gwoli ścisłości prace odbywają się przy finansowym wsparciu strony żydowskiej oraz organizacyjnym wsparciu (logistycznym) gminy Baligród.
    pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z

krótka korekta do poprzedniej wypowiedzi:
    Kirkut przejęła FODŻ (Fundacja Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego), a nie gmina żydowska. To także podmiot ze strony żydowskiej, ale pod względem formalnym może to być istotny szczegół.
    pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)