Cytat Zamieszczone przez Zefir Zobacz posta
Janie Tulim cytowany przez ciebie fragment w zupełności popieram.
Nie wiem natomiast o jakich linkach piszesz. Chyba o tych co ma pod profilem. Owszem -0mam je od dawna i "reklamują" działalność ekologiczną różnych organizacji - zarówno tych "skrajnych" ("Obywatel",PNWI) jak i umiarkowanych (Ruch Ekoogiczny Św. Franciszka z Asyżu.) Nie widze w tym nic złego. Organizacje te nie prowadzą działalności gospodarczej, za to robia dobrą robotę na płaszczyźnioe społecznej.

Co do meritum.
Droga a wyciąg (plus kolejka z całoroczna koncentracją "mas") to jednak różnica. Fakt - i droga i wyciąg przecinają korytarz ekologiczny. W tym przypadku proponowany wyciąg lezy w bliskości BPN - u a także na obszarze jego potencjalnego poszerzenia.
Sednem sprawy nie jest jednak korytarz ale ciągłe (mylne zresztą) szukanie rozwoju tych gór w ich nachalnym cywilizowaniu i próbowaniu wycisnięcia z nich jak najwięcej kasy. I to jest problem podstawowoy.
Ponadto uważam,że budowa urządzeń infrastruktury, hotelów, urządzeń obsługi wyciągu nie tylko szpeci krajobraz, ale stwarza realną szansę (potencjalną) stworzenia zagrożenia dla unikatowego środowiska przyrodniczego położonego w bezpośrenim sąsiedztwie Bieszczadzkiego Parku Narodowego.

Każde koncentrowanie inwestycji na obszarach cennych przyrodniczo jest złe - to moja definitywna teza niezależna od waszych ekspertyz i dywagacji.
Możemy obgryzać to jabłuszko (przyrodę Bieszczadzką) w nieskończoność aż nie zauważymy,że pozostał nam tylko...ogryzek.
Nie uważam jakoby miało powstawać tam cokolwiek kosztem przyrody - dobra, które staje się w naszym kraju deficytowe.
Jako obywatel tego kraju mam prawo do czystego środowiska i do ochrony wartości przyrodniczych - prawo nie mniejsze niż rzekomi "obrońcy ludu i uciśnionych"...a raczej obrońcy własnych kieszeni i politycznych wpływów.
Reasumując jak najmniej cywilizacji w Bieszczadach. Dyskusje ile ma byc tej cywilizacji lub ile cywilizacji ta przyroda jest w stanie "wchłonąc" uważam za śmieszne i służące raczej rozmyciu dyskusji.

Co do ułomności i beznadziejności rodzimego oraz europejskiego prawa - zgadzam sie z Tobą. Reforma jest potrzebna w szczególe, ale nie co do ogólnych zasad.

P.Ś Ciekawy watek dot. działalności LP podjąłem. Jakbys dłużej siedział na forum to wiedziałbyćś co w "trawie piszczy". Przeglądnij dokładnie wątek( a także inne wątki; http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=4341). Co jak co, ale miłości do LP (a przynajmniej pewnych jednostek RDLP Krosno) mi nie zarzucisz :);0
Ponieważ Twój ostatni tekst ma, po raz pierwszy, cechy głosu w dyskusji, pozwól, że, trochę POFYLOZUJĘ.
Wyjaśni mi kilka rzeczy, których nie pojmuje>
1. Zakładając, że jesteś ISTOTĄ LUDZKĄ jaki masz stosunek do innych ISTOT LUDZKICH. Czy uważasz, że istnieją ISTOTY LUDZKIE WŁAŚCIWE i inne, takie tam.....
2. Dlaczego Pracownia na rzecz WSZYSTKICH istot ma na myśli jedynie ISTOTY LUDZKIE WŁAŚCIWE, do których ISTOTY MIEJSCOWE nie są zaliczane.
3. Dlaczego z tak zwani ZIELONI nie znaja pojęcia "kompromis", zajmując się wyłącznie jedynie słuszną walką olepsze jutro?
4. Czy jesteś humanistą, człowiekiem otwartym na innych.
5. Podaj własną definicję tolerancji.
6. Napisz czy MIEJCSCOWI mogą liczyć na pomoc organizacji ekologicznych w walce o szmal na oczyszczalnie.
TYlko postaraj się odpowiedzieć tak, żeby kopary wszystkim opadły ( z zachwytu).