Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 15 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 165

Wątek: Taras widokowy na Tarnicy

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Domyślnie Odp: Taras widokowy na Tarnicy

Cytat Zamieszczone przez Henek Zobacz posta
    ...czy jeszcze ktoś pamięta ile kiedyś było deszczochronów
    a które poległy pod upływem czasu ?
    Teraz pada pierwsza wiata od strony Ustrzyk G na trasie Ustrzyki-Szeroki

Pielgrzymkowe pozdrowienia dla Machoneya!

Cytat Zamieszczone przez Henek Zobacz posta
    Machoney napisał :

Luzik, wyrzuć na luzik. Forum to nie konferencja naukowa i nic nie szkodzi pogadać trochę na luzie.
    Będzie dobrze. Usmiechnij się
    Cały czas się uśmiecham

Pozdrawiam pielgrzymkowo :)

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez machoney Zobacz posta
    Ja pierdziele 4 strony pierdół o hot dogach i innych stworach...

W porównaniu do Beskidów Zachodnich (tu pewnie Basia mogłaby to przybliżyć) to "nasze" Wschodnie mają bardzo ubogie zagospodarowanie turystyczne jeżeli chodzi o wyższe partie gór...

Brak tu wyciągów, schronisk, wież widokowych...
    Czuję się wywołana do tablicy

Takie mam wrażenie że obecnie Beskidy Zachodnie (a przynajmniej niektóre ich części) to w porównaniu z Bieszczadami są dzikie. ;-)

Faktem jest że ostatnio pobudowanych zostało kilka wież widokowych - np. na Mogielicy (jeszcze tam nie byłam, nie mogę odżałować, ze zeszpecono tą piękną górę, tym bardziej że widok był z Hali Stumorgowej blisko szczytu) ale ciągle pozostaje sporo miejsc bez wyciągów, bez schronisk i przede wszystkim bez dzikich tłumów turystów.

Np Łopień, Kostrza, całe pasmo Radziejowej i Prehyby na pólnoc od ich głownego grzbietu, lub chocby nawet stoki Baraniej Góry w kierunku Doliny Soły.

Sa góry, które uważać można niestety za "stracone" konkretnie: Skrzyczne, Pilsko, Szyndzielnia, Równica, Czantoria, Jaworzyna Krynicka, które przypominają raczej lunapark niż góry, ale na szczęście są to pojedyncze "wyspy" w całym rejonie.

Są różne zakusy - np. wyciąg na Lubań, właśnie na Mogielicę, ale mam nadzieję że to się jednak uda uratować choćby w stanie takim jak jest.

Nigdzie w Beskidach Zachodnich nie widziałam tras i szlaków tak rozdeptanych na szerokośc jak w Bieszczadach !

Nie wiem moze to też jest zasluga innego rodzaju gleby czy trawy ale nawet na Pilsku i Babiej szlaki nigdzie nie są tak zniszczone.

Nie robi się też nigdzie takich strasznych ogrodzeń.

A poza tym - zawsze mozna przekroczyć granicę i iść sobie np. w Magurę Orawską, gdzie nikogo się nie spotka przez cały dzień.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik Awatar Konrad783
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    Rzeszów/Kielanówka

Witam! Czy ktoś może był na Tarnicy po zakonczeniu tego remontu, jak to obecnie wygląda, może jakies zdjęcia. Pozdrawiam!

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez machoney Zobacz posta
    albo oddać Tarnicę Ukrainie
    wreszcie padl jakis dobry pomysl! :D szybko by wszytsko zaroslo jakby przez pare sezonow przestaly tam walic cale pochody z wolosatego..

ech...i namiocik gdzies na zboczcah tarnicy, i ognisko...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

na przełęczy goprowców trwają roboty... narazie jeszcze trwało przemieszcanie materiałów... Koniki bardzo pasowały do tych okoliczności przyrody... Na łazach przy niebieskim szlaku stanęła sobie "taka ło" niepozorna wiatka...
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Nr 4 zach-wy-ca-ją-cy!

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

tylko co te konie winne że jakimś gamioniom sie chce w ulewe schronic przed deszczem?
    chciałem sobie zabarłożyć na Haliczu, ale widzę że to równie dobrze mogę kimać na budowie. Ochrona powiadacie... hmmm a jak wiata, i że palenisko, to skąd drzewno do palenia? i kto za to zapłacic ma? A może to strażnicy sobie obroty zwiększą? Spalisz patyk- to chlas - mandacik za palenie otwartego ognia z środku obszaru chronionego prawem. Źle? To chlas drugi, za nielegalne pozyskanie drewna! Nie wie jakiego drewna, dziwi sie? To i trzeci mandacik za chodzenie poza szlakami (w celu pozyskania drzewna). Itd.... i wystarczy jedna przemarznięta sierota przy ogniu, i już bpn ma mamone na kolejne kretyńskie pomysły, znaczy sie wiaty- które będą przynosiły jeszcze większy dochód.

Trza się też spieszyć i obadać gie o kesza, bo nam schowają pod tarasem i łyso będzie się tak wyłamywać z posłusznego tłumu pędzących z dołu do góry i z góry na dół cieląt- złazić z tarasu (narażając się na druczek od strażnika)....

Tak swoją drogą. Jak już to powstanie, jak sądzicie, ile czasu to postoi w formie nieskażonej scyzorykiem typu "jo żech tu był"
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta
    Tak swoją drogą. Jak już to powstanie, jak sądzicie, ile czasu to postoi w formie nieskażonej scyzorykiem typu "jo żech tu był"
    Pewnie już są ;/

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Zamość/ Lublin

Cytat Zamieszczone przez Marcowy Zobacz posta
    No jasne... Jeszcze nikt nie wie, jaki taras, gdzie taras, dla kogo taras, ale już można lamentować

Mnie cieszy ten fragment:

"Zwiedzający będą mieć do dyspozycji m.in. 8 deszczochronów, 5 wiat odpoczynkowych zlokalizowanych przy parkingach, stojaki na rowery oraz 2 pokaźne wiaty, w których można będzie rozpalić ognisko (Ustrzyki Górne i Wołosate)"

Popatrzcie na to, jak na szklankę w połowie pełną
    jestem rocznikiem 83. W Bieszczady zaczęłam jeździć w latach 90- tych i wtedy nie widziałam wielu udogodnień na szlakach. Szkoda, że nie mogłam pojechać w Bieszczady kiedy jeździł mój tata, w latach 80- tych i wcześniej, wtedy to dopiero była dzikość tego zakątka! Jeśli ktoś z Was prowadził takie wyprawy to opowiedzcie mi parę słów o tamtych Bieszczadach; jak wyglądały szlaki, miejscowości, Ustrzyki Górne?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)