Pokaż wyniki od 1 do 10 z 220

Wątek: Spaliła sie chatka...

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Spaliła sie chatka...

Pozorna sprzeczność. Raczej kwestia piorytetów. Dla mnie najważniejsi są ludzie, goście, ta "stonka", która mi towarzyszy. Buty są tylko dodatkiem do człowieka. Zwróć uwagę na jedno. Buty górskie, trekkingowe to wymysł XX w. Wcześniej także chodzono po górach. W łapciach, kierpcach, drewniakach i boso. Oczywiście obuwie jest ważne. Dobry but "pomaga" w wedrówce ale czy jest aż tak istotny.
    Kwestia wiaty w okolicy sezonowej GOPRówki. Zwróć uwage na rozmieszczenie deszczochronów w tej okolicy. Ten Na Przełęczy Bukowskiej jest wg mnie dobrze zlokalizowany. Wiata na Hudów W. pod Tarnicą także spełnia swoje podstawowe parametry jeżeli chodzi o bezpieczeństwo w górach. Można tam zbiec i schronic się w czasie burzy. Nie rozumiem przyczyn lokalizacji deszczochronów przy zejściu z Szerokiego Wierchu. Jeden oczywiście jest potrzenby. Po co ten drugi?
    Ty odpowiadasz w górach za siebie i za towarzyszy wędrówki. Ja za grupę, często są to dzieci. Nasze spojrzenie na góry musi być inne. Jeżeli chodzi o Tarnicę i Połoninę Wetlińską są one podobne do tatrzańskiego MOK. Służą masowej turystyce.

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Spaliła sie chatka...

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Kwestia wiaty w okolicy sezonowej GOPRówki. Zwróć uwage na rozmieszczenie deszczochronów w tej okolicy. Ten Na Przełęczy Bukowskiej jest wg mnie dobrze zlokalizowany. Wiata na Hudów W. pod Tarnicą także spełnia swoje podstawowe parametry jeżeli chodzi o bezpieczeństwo w górach. Można tam zbiec i schronic się w czasie burzy. Nie rozumiem przyczyn lokalizacji deszczochronów przy zejściu z Szerokiego Wierchu. Jeden oczywiście jest potrzenby. Po co ten drugi?
    przepraszam, ze cytuję sama siebie. Osoba wyjątkowo kompetentna i zaangażowana w ochronę bieszczadzkiej przyrody od bardzo wielu lat wyjasnila mi dwie kwestie. Po pierwsze drugi schron służy ludziom, którzy wędrują po okolicy Ustrzyk Górnych m.in. po ścieżce spacerowej. Są to osoby o złej kondycji, często starsze dla których owe trasy są jedyną możliwością zobaczenia z bliska gór. To dla nich postawiono ten schron. Mówiąc wprost racja, nie wzięłam tego pod uwagę. Samą ścieżką kilkakrotnie wędrowałam, tę część pomiędzy stokówką, a wyciągiem polecam.
    Po wtóre i najważniejsze. Przyroda Obniżenia Górnego Sanu jest wyjątkowa i należy ją kompleksowo chronić. Przyjęłamm to jako dogmat.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)