Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 165

Wątek: Taras widokowy na Tarnicy

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Taras widokowy na Tarnicy

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    O przepraszam a kto spał w schronie zbudowanym przez Karpackie Ścieżki,
    ano tez w nim spalam. Bardzo sympatyczny schron :) nigdy nie mowilam ze mam cos przeciw "karpackim sciezkom"- ich kraj, ich gory, ich sprawa co z nimi zrobia.. nic mi do tego jak sie rzadza w swoim kraju... wkurzaja mnie jedynie polacy czy czesi ktorzy spaprali swoje gory a teraz jada psuc gdzie indziej...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Ale przecież ja nie mówię, ze nie ma być szlaków w ogóle. Nie wracajmy do epoki Chałubińskiego, kiedy to z przewodnikiem góralem się po górach łaziło. Basia dobrze mówi - szlak wyznakowany dobrze, albo wcale, bo inaczej będą kłopoty, jak z tymi turystami w Osmołodzie w sierpniu, co to ich prawie szukać poszliśmy. Osoby obeznane z nawigacją w terenie sobie poradzą, jak się szlak nagle urwie w wyrębie, ale jak zaczną jeździć tam osoby przyzwyczajone do wodzenia za rączkę od znaku do znaku, to się robią kłopoty.
    Schron jest genialny! Przyznam, że go uwielbiam. W ogóle Płyśce całe kocham.

A co do Zawadki - niestety - wolne soboty mam ograniczone i jedną już w tym miesiącu wykorzystuję. Chociaż nie powiem, mam zgryz moralny, co zrobić. A może uda mi się urwać? Obaczymy jeszcze.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez dziabka1 Zobacz posta
    jak się szlak nagle urwie w wyrębie
    ale wybacz na to nikt ze znakujących nie ma wpływu.
    Tak jak w tym roku malowaliśmy nową trasę dla zielonego na Przełęcz Piekło, bo piękny i nowy szlak drwale...posprzątali na wiosnę! A posprzątali tak:

czyli w pień.
    I czy tu nawet cała horda turystów jest w stanie cokolwiek zaszkodzić?zabrać ducha górom?
    Dwa: Bubo nie masz racji ani Czesi ani Polacy ani ktokolwiek inny znakujący Zakarpacie nie działa sam bo tak, wszystko jest najpierw starannie ustalone z gospodarzami tych gór, a więc Ukraińcami i oni też są w ekipie i też tachają worki z cementem jak trzeba ( a trzeba czasem) i to oni mają decydujący głos gdzie, co i jak.
    Wpadnij do Zawadki to Ci osobiście przedstawię parę osób i kto wie-może zmienisz zdanie;-)))
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Dwa: Bubo nie masz racji ani Czesi ani Polacy ani ktokolwiek inny znakujący Zakarpacie nie działa sam bo tak, wszystko jest najpierw starannie ustalone z gospodarzami tych gór, a więc Ukraińcami i oni też są w ekipie i też tachają worki z cementem jak trzeba ( a trzeba czasem) i to oni mają decydujący głos gdzie, co i jak.
    Wpadnij do Zawadki to Ci osobiście przedstawię parę osób i kto wie-może zmienisz zdanie;-)))

taaak. ukraincy TEZ sa w ekipie... moze TEZ maja cos do powiedzenia w swoich gorach...czytalam jakie sklady szly w obozach znakarskich- srednio proporcje 10 polako-czechow i 2 ukraincow- czy sie myle??

wiesz.. jak ukraincy wycinaja sobie lasy w gorganach czy smieca na polach namiotowych to nic mi do tego, ich sprawa, ja jestem tylko gosciem...ale nie widze powodu abym ja tez przykladala reke do czegos co uwazam za zle...
    Ostatnio edytowane przez buba ; 22-10-2009 o 19:14
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Na forum od
    09.2006

No ale tak się składa, że ci Ukraińcy byli najważniejszymi personami w regionie, więc nie ilość , a jakość że tak się wyrażę ma znaczenie;-)))
    Skoro uważasz, że malowanie znaków jest złe to kto by tego nie robił to też będzie źle. Ja tam wolę łazić po szlakach-jakoś się pewniej czuję. I strasznie klęłam na Słowaków ostatnio na Rochaczu za to , że tak rzadko te swoje znaczki tam pomalowali!właśnie kląc nawet mówiłam, że w Gorganach są częściej!;-))a w tak niebezpiecznym miejscu powinny być doskonale widoczne, a nie że się szło po prostu przed siebie wychodząc na przepaść nagle...
    Ostatnio edytowane przez Krysia ; 22-10-2009 o 19:21
    Bogdan Loebl

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

ale wybacz na to nikt ze znakujących nie ma wpływu.
    Tak jak w tym roku malowaliśmy nową trasę dla zielonego na Przełęcz Piekło, bo piękny i nowy szlak drwale...posprzątali na wiosnę! A posprzątali tak:

czyli w pień.
    I czy tu nawet cała horda turystów jest w stanie cokolwiek zaszkodzić?zabrać ducha górom?
    nie dziwie sie drwalom! jakbym byla ukrainskim drwalem to bym uwazala za swoj patriotyczny obowiazek ciac przede wszystkim te drzewa na ktorych sa upackane szlaki jakbym juz musiala jakies ciąc...

szczerze to chyba wole w gorach napotkac widok pustej poreby niz widok na horde stonki ktora obsiadla nowy taras widokowy na jakiejs okratowanej i otabliczkowanej zakazami gorze z betonowym parkingiem u podnoza...

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Skoro uważasz, że malowanie znaków jest złe to kto by tego nie robił to też będzie źle. J
    bez wspomagaczy z zachodu czyli w mniejszej ekipie ukrainscy znakarze mieli by troche mniejszy zasieg i wolniejsze tempo...

Ja tam wolę łazić po szlakach-jakoś się pewniej czuję.
    no to w polsce masz raj!!!! w ktore gory nie pojedziesz szlakow i sciezek do wyboru do koloru! piesze, rowerowe, konne, papieskie, dydaktyczne,itp itd... nawet jakby sie kto chcial zgubic to ma problem... po co w takim razie na ukraine jezdzic?

. I strasznie klęłam na Słowaków ostatnio na Rochaczu za to , że tak rzadko te swoje znaczki tam pomalowali!właśnie kląc nawet mówiłam, że w Gorganach są częściej!;-))

polecam szlak niebieski przez otryt... miejscami znaki sa na kazdym drzewie.. nawet na jedna fotke zalapalam ponad 10 znakow- znakarz zuch! brac tylko z niego przyklad..

a moze lepsze niz znaki bylyby tasiemki czy lancuchy z boku sciezek? (piszczace jak muzeum , gdy je ktos dotknie )wtedy totalnie by sie szlo tunelem bez ryzyka zgubienia sie :D
    Ostatnio edytowane przez buba ; 22-10-2009 o 19:36

Na forum od
    09.2006

No to oni uważają za swój patriotyczny obowiązek wyciąć wsio w pień, a jaki smutny to widok to "polecam" Dolinę Mokranki...podobno przepiękną dolinę...podobno była równie urokliwa jak Płajska (za którą też się zabrano).
    Piszę podobno, bo to co tam zastałam...opowiedzieć się nie da

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    no to w polsce masz raj!!!! w ktore gory nie pojedziesz szlakow i sciezek do wyboru do koloru! po co w takim razie na ukraine jezdzic?
    bo za dużo ludzi to chyba prosta odpowiedź;-))
    a i nasi "górale" jacyś tacy inni od tych ze wschodu
    Bogdan Loebl

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

W zasadzie jedynym pasmem w Beskidach Wschodnich gdzie można obserwować szkody od turystyki jest Czarnohora - kopuła Howerli prawie całkowicie jest już pozbawiona gleby nie mówiąc już o roślinności - śmietniki też tam są i to całkiem spore, bo w umocnieniach z I WŚ. Kosówkę wycinaną na opał można już szacować w hektarach, a jeziorko Niesamowite to breja. Okolice Białego Słonia i wnętrze to ...

Wszystko zależy od presji turystów. Pomysł BdPN-u na grodzenia na szczytach jest ostatecznością i myślę, że jego idea jest słuszna. Tym bardziej, że skłania ludzi raczej negatywnie nastawionych do ochrony przyrody do dyskusji. W innych parkach też są podobne urządzenia W Pienińskim na Trzech Koronach i Sokolicy. W Tatrzańskim wszędzie wiszą takie szarfy-fladry z napisem TPN tylko może trochę mniej się rzucają w oczy, ale można je chyba mierzyć w kilometrach.

Więc proszę nie lamentujcie
    Marcin

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

bo za dużo ludzi to chyba prosta odpowiedź;-))
    a nie myslalas nigdy dlaczego tych ludzi jest duzo??

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)