Strona 12 z 24 PierwszyPierwszy ... 2 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 22 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 232

Wątek: Czy budować mostki, kładki, barierki, schodki?

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Domyślnie Odp: Czy budować mostki, kładki, barierki, schodki?

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    Informuję wszem i wobec że na Haliczu jest taki sam system (...) ławek (...)
    A takie 'cudeńka' stoją na Caryńskiej:

Ten sam model na Przełęczy Orłowicza.

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

straszne to pewnie niedługo będzie kamerka, żeby sprawdzać czy ktoś nie kradnie takich "pięknych" ławek...

O ile w mostkach w niektórych miejscach widzę jakiś sens, o tyle w tych ławeczkach żadnego...
    Gór, co stoją nigdy nie dogonię... -->

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez Ostatni_Mohikanin Zobacz posta
    O ile w mostkach w niektórych miejscach widzę jakiś sens, o tyle w tych ławeczkach żadnego...
    To są dwie strony tego samego medalu.

@kufel: skaluj proszę załączniki, wieszanie na forum zdjęcia ważącego ponad 3MB nie jest najlepszym pomysłem.
    Czterech panów B.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    straszne to pewnie niedługo będzie kamerka, żeby sprawdzać czy ktoś nie kradnie takich "pięknych" ławek...
    Asik straszne???
    Mostki były cacy, a te szkaradztwa już są beee?
    dziwna filozofia, naprawdę
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Ławeczki, jak i wszelkie inne wyroby z drewna w lesie, mają sens... to jest bowiem martwe drewno, którego nigdy dość w tym środowisku. To jest bardzo eko działanie, takie ławeczki. Powoli próchnieją uwalniając biogenne pierwiastki do gleby. Tymi pierwiastkami odżywiają się dodatkowego organizmy i wzrasta różnorodność biologiczna. Dzięki temu odkryciu przeszedłem na pozycje zdecydowanego zwolennika wszelkich ścieżek dydaktycznych i ławeczek w środowisku 'naturalnym'.
    Browarze - w wodzie czyha STRASZNE!!!:> niebezpieczeństwo.

Pozdrawiam
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez kufel Zobacz posta
    A takie 'cudeńka' stoją na Caryńskiej:

Ten sam model na Przełęczy Orłowicza.
    Ławeczki są, a gdzie śmietniczki i spluwaczki? Dostawić jak najszybciej. Wzdłuż szlaków powinny być dodatkowo zamontowane na całej długości poręcze. Zabezpieczałyby przed upadkiem i przed zboczeniem. Nie od rzeczy byłoby też obudowanie każdego szlaku daszkiem. Daszek powinien być z tzw pleksy. Gwarantowałby widzenie na boki i do góry. Widzenie do góry jest tu szczególnie ważne. Widać by było, czy pada. Jeszcze do tego dorzuciłbym solidne schody betonowe na stokach o nachyleniu większym niż 15 stopni. Solidnie zakotwione co 70 cm stabilizowałyby stoki górskie i czyniły wędrówkę bezpieczną i wygodną. Na skrzyżowaniach ruchliwych szlaków potrzebne jest też montowanie sygnalizacji świetlnej. Kolizje turystów objuczonych ciężkimi aparatami fotograficznymi mogą być przyczyną groźnych następstw. Co do ochrony zwierząt i roślin, to proponuję po pierwsze tyczkowanie. Np rzadkie rośliny powinny być przywiązywane do tyczek, żeby ich nic nie mogło połamać. Tyczki oczywiście eko czyli drewniane. Po drugie - nie będę zdradzał wszystkich moich równie genialnych pomysłów, co te ławeczki na szczytach. Bo za prawa autorskie mi nikt nie zapłaci. Radzę moje uwagi wziąć do serca - dobrze napisany wniosek do RPO albo WFOŚiGW może zawierać wszystkie te ważne elementy, a nawet i więcej. Dodatkowo - niedowiarki nie chcący płacić podatków uwierzą wreszcie, że ich kaska nie idzie na głupoty.

Pozdrawiam
    Derty

PS: W zasadzie ministerstwo środowiska powinno ogłosić konkurs na najgenialniejszy pomysł na zagospodarowanie turystyczne parków narodowych. Tylko proszę ustanowić wieeeelką nagrodę - przecież wygram na 100%:)

eksportową śliwowicję

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Przyłączę się też do bicia piany...
    wnioskodawco, uwzględnij w swoim projekcie także stanowiska do ładowania akumulatorków do aparatów fotograficznych, kamer, GPS-ów, latarek, noktowizorów i lornetek ze stabilizacją obrazu, do podgrzewaczy w ubraniu... stanowiska do ładowania komórek i sprzętu IT... sprzętu przybywa i tyle zapasu trzeba nosić. :(
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez Recon1 Zobacz posta
    wnioskodawco, uwzględnij w swoim projekcie także stanowiska do ładowania akumulatorków do aparatów fotograficznych, kamer, GPS-ów, latarek, noktowizorów i lornetek ze stabilizacją obrazu, do podgrzewaczy w ubraniu... stanowiska do ładowania komórek i sprzętu IT... [...]
    No proszę - zamiast zrzędzić, możemy stworzyć nową turystyczną jakość:) Czytają to w parku? Niechaj kombinują. Wszystko teraz jest eko. Trzeba tylko ładnie opisać we wniosku do NFOŚiGW i zaraz kasa spłynie. Może dałoby się zrealizować mój stary pomysł piwociągów górskich?:D Są ławeczki, powinny być nalewaki z piweczkiem na uczęszczanych wierzchołkach (UW) i stanowiskach wypoczynku zbiorowego (SWZ). Nalewak byłby uruchamiany kartą magnetyczną, którą wykupowaliby turyści (nadal turyści!!!) wraz z biletem do małpiego gaju...tfu, przepraszam...do parku. Mam nawet akronim jako nazwę tego wiekopomnego projektu: WYSYPKA (WYsokogórski SYstem PiwKA).
    Pozdrawiam i zachęcam do radosnej twórczości na maksa
    Idę pochaszczować w jarcach karkonoskich,
    Derty

eksportową śliwowicję

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Asik straszne???
    Mostki były cacy, a te szkaradztwa już są beee?
    dziwna filozofia, naprawdę
    filozofia najbardziej prosta z prostych - mostek nad strumykiem tak, ławka na szczycie góry nie.

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Nie przeszkadzają mi – mostki, kładki itp. Na strumykach, rzekach, a nawet nad kałużą z błotem – uznaję je za coś najzupełniej naturalnego co było w Bieszczadach pewnie odkąd jest tam człowiek. Jeśli mostek nie będzie potrzebny to nie będzie „chodzony” a w końcu zbutwieje, zarwie i będzie po mostku. Nie przemawia do mnie argument, że sam fakt, że mostek jest sprawi, że tłumy rzucą się przeprawiać przez ten mostek.[/COLOR][/SIZE][/FONT]
    Przeszkadzają mi – bariery i ławki na szczytach – bo zasłaniają widok, bo odgradzają mnie od przestrzeni, bo są kompletnie sztucznym wymysłem, bo kto u licha wymyślił, że ławka i płot na połoninie to dobre rozwiązanie? Skoro jest już płot i ławka to może postawić budę z psem na łańcuchu i miejsce na grilla? Część turystów zajmie się jedzeniem kiełbas i nie będzie łaziła gdzie nie wolno, a Tych, którzy wystawią nogę za płot pogryzie pies.
    Irytują mnie – tablice informacyjne i znakowane ścieżki w nadmiernym zagęszczeniu – bo są sztuczne, bo odbieram je jako „umuzealnianie gór”, dzielenie przestrzeni bieszczadzkiej na sztuczne kawałki bo plakat w lesie informujący, że to piękny las jest zgrzytem a ponadto – podobnie jak Ty Basiu uważam, że nie powinno się wszystkiego podawać na tacy i też niejeden raz o tym tu pisałam, więc nie będę ponownie przynudzać.
    niestety przynudziłam ponownie...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)