@Orsini
Wyobraź sobie 15 szybowców nad głową, gdy maszerujesz przez np. połoniny i sama sobie odpowiedz na pytanie, czy to ładne, czy be.
Jeśli pytasz, czy szybowce, czy paralotnie mogą zaszkodzić populacji ptasiej na tym terenie, to odpowiadam, że nie wiem.
Jeśli pytasz, czy uważam taki widok za piękny, czy bym chciał by można było latać, to odpowiadam, że NIE. Ja wolę "czyste" niebo + ptaki.
@Lucyno.
Dodam tylko, że co innego dla mnie kilka kropek na niebie, a co innego powszechna legalność latania nad tym terenem, bo tu bałbym się rozwoju tego typu sportów, podobnie jak motorowych.
Napisałem wyraźnie, że monopol WOPR-u na kilka wycieczek po jeziorze, stałymi trasami jest do zaakceptowania - nie jestem zwolennikiem zamknięcia tego całego majdanu przed ludźmi.
Mniejsze zło potrafie akceptować.
Co do imprez quadowo-jeepowych.
Nawet jeśli na drogach publicznych, to i tak nie muszę tego lubić, pochwalać, prawda?
Chyba nie chcesz powiedzieć, że hałas silnika i spaliny mniej przyrodzie szkodzą, tylko dlatego, że pojawiają się na drodze wg prawa publicznej.
Mówisz tak jakby przyroda bieszczadzka, to tylko BdPN był.
Nie będę Ci przypominał i wypominał pewnej naszej dyskusji, ale gdyby brał pod uwagę to czym się ta firma reklamuje/reklamowała, to od razu ciśnie mi się na usta/palce pytanie: od kiedy to tafla Jeziora Solińskiego , czy Połonina Wetlińska jest miejscem publicznym, czy terenem prywatnym, więc pływanie motorówkami, czy jazda skuterem jest legalna?
I nie traktuj moich przynajmniej postów jako ataku na Ciebie, bo nie uważam Cię za winną, czy odpowiedzialną za taki a nie inny stan rzeczy. Ja tylko się odnoszę do Twoich słów na forum, bo nie wiem w jaki sposób TY działasz w terenie, ani jakie usługi/atrakcje oferujesz.
Jeśli bronisz takiej formy spędzania czasu w drogich Ci górach, choćby zgodnie z prawem, to wydaje mi się to sprzeczne z ideami ochrony przyrody, które ponoć popierasz.
Wrzucaj linki firm, oczywiście w ramach promocji regionu, nie biznesu, które oferują mniej inwazyjne sposoby poznawania przyrody i propagują mniej szkodliwe dla środowiska zajęcia.
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz z cytatem