Strona 45 z 75 PierwszyPierwszy ... 35 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 55 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 750

Wątek: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Domyślnie Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?

Cytat Zamieszczone przez wp.krzysztof Zobacz posta
    coś na temat Zawadki Morochowskiej
    http://www.lemko.org/gazeta/Gazeta32901_3.html
    no i?
    co ma piernik do wiatraka?też mordercy i nikt ich nie wychwala.
    A może właśnie trzeba pomnik im postawić w miejscu kaźni jak tym bandytom z upa?hmmmm... może jacyś turyści z Kanady się znajdą
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Cytat Zamieszczone przez duszka_mala Zobacz posta
    Twój problem, że musisz oceniać.
    Podobnie jak Twój problem jeśli się ze mną nie zgadzasz.
    Innym chyba też nie odmówisz prawa do oceny tego co zastali w lesie z poziomu zwykłego obywatela. Tak jak ty mieszkają przecież w katolickim "kraju", a hipokrytą przecież nie jesteś?
    Prawo do oceny ma każdy. Ale zapominasz, że ocena a czyny to dwie różne sprawy. Cały czas mylisz te dwie rzeczy.
    Nikt nie musi lubić krzyży, ja też nie przepadam za tymi symbolami pojawiającymi się ostatnio w naszych górach, czy choćby za pamiątkami po bytności JP II, ale do głowy by mi nie przyszło aby je niszczyć, i każdego kto to będzie robił będę jednoznacznie negatywnie oceniał. Niezależnie czy bedzie niszczył krzyż, gwiazdę dawida, czy inny symbol. Niekoniecznie religijny.
    Zachowania chuligańskie pozostają takimi bez względu na intencje.
    Mam nadzieję, że dostatecznie jasno wskazałem różnice.
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Cytat Zamieszczone przez Doczu Zobacz posta
    Podobnie jak Twój problem jeśli się ze mną nie zgadzasz.
    Mam nadzieję, że dostatecznie jasno wskazałem różnice.
    Znowu wszystko przeinaczasz. W drewniane okno też wpisany jest "krzyż" - tyle że przy jego wymianie na plastikowe nikt nie uważa tego za wandalizm. Takie i twoje rozumowanie. Panteon dla tych którzy lizali rany w norze pod Chryszcztą raczej nam nie przybędzie.

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Znowu wszystko przeinaczasz. W drewniane okno też wpisany jest "krzyż" - tyle że przy jego wymianie na plastikowe nikt nie uważa tego za wandalizm. Takie i twoje rozumowanie. Panteon dla tych którzy lizali rany w norze pod Chryszcztą raczej nam nie przybędzie.
    Jak lubisz rżnąć głupa to juz nie moj problem. Jeśli chodzi o mnie to EOT.
    Ostatnio edytowane przez Doczu ; 03-05-2009 o 23:27
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Cytat Zamieszczone przez Doczu Zobacz posta
    Jak lubisz rżnąć głupa to juz nie moj problem. Jeśli chodzi o mnie to EOT.
    "Nie sądź według siebie" - przepraszam ale nie wiem jak to przełożyć na slang.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Porównanie Armii Czerwonej do Wehrmachtu - to dopiero kretynizm polsko-historyczny! W końcu komu zawdzięczamy,ze żyjemy? Niemcom? A może Amerykanom? Jedna pani w TV dowodziła,ze Amerykanie wyzwolili Oświęcim,to ten sam poziom.Gdyby nie Rosja,los świata byłby hitlerowski.
    "Można objechać cały świat i nie widzieć niczego"

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Witajcie, spróbuje napisać swoje zdanie o pomniku w ciut szerszym kontekście (rocznym).

11 lipca 2008 - Na uroczystości kresowe w rocznicę rzezi wołyńskiej (w ten dzień [1943] zaatakowano ponad 100 miejscowości na Wołyniu, okrutnie zamordowano kilka tysięcy osób) na które nie przybył ani prezydent ani premier. Ustawa o ludobójstwie ginie gdzieś pod biurkiem Komorowskiego

10-13 lipca 2008 - Ukraińcy bawią się na Festiwalu Kultury w Sopocie, mogli wybrać każdy inny termin wybrali akurat ten. Patronatem objął go prezydent

14 października 2008 - 66 rocznica obchodów UPA w Kijowie, ani słowa protestu z polskiej strony
    http://www.youtube.com/watch?gl=PL&h...eature=related

1 stycznia 2009 r. - obchody ku czci Bandery

28 luty 2009 - uroczystości ku czci pomordowanych w Hucie Pieniackiej zakłócone są przez nacjonalistyczną partię Swoboda (35% w tarnopolskiem), pośpiesznie w przeddzień wybudowano krzyż dla Ukraińców pomordowanych przez "polskie bandy". Prezydent ani słowem nie wspomina o odpowiedzialnych za mord, co jest krokiem wstecz w porównaniu np. do Kwaśniewskiego, który mówił bodajże w Porycku "należy wyrazić protest wobec zbrodniczej ideologii..."

Takich faktów, z minionego roku i obecnego można by wymieniać dość długo: reklamy z SS-Galizien we Lwowie, protesty Ukraińców przy okazji wykładów ks. Isakowicza-Zaleskiego w Szczecinie i Olsztynie, demontaż pomnika ofiar ludobójstwa w Przemyślu itp itd.

Jak to jest że z jednej strony trzeba sobie zadać wiele trudu żeby uhonorować ofiary ludobójstwa UPA, każda tak próba jest okrzyczana jako cios w przyjaźń polsko-ukraińską i sprzyjaniem Rosji, z drugiej strony wznosi się pomniki SS-Galizien, UPA (jak widać na podstawie Chryszczatej również w Polsce), robi się z Szuchewycza (cytat: W związku z sukcesami wojsk sowieckich konieczne jest przyspieszenie likwidacji Polaków, muszą zostać całkowicie zgładzeni, ich wioski spalone (...) ludność polską należy zniszczyć) narodowego bohatera i to już nie jest naruszaniem tej samej przyjaźni.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Juraj Zobacz posta
    Porównanie Armii Czerwonej do Wehrmachtu - to dopiero kretynizm polsko-historyczny!...Gdyby nie Rosja,los świata byłby hitlerowski.
    Zaiste nie wiem co gorsze: dżuma czy cholera?
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

ano może zamiast pitolić o legalności pomnika, o jego treści ideologicznej, czy nie, może "zebramy" się w paru chłopa i to coś, znaczy się pomnik, co do którego nie wiemy, czy już przepadł, czy tylko został uszkodzony, nie pomijając krzyżyków, weźmiemy na taczki abo na czterokółki i wywieziemy do Sanu, jakże granicznego, abo pod tę bramę, rzekomo szczerbioną żelazem Chrobrego?
    Co Rada "przepolskiego" Lwowa na taki czyn?
    Yakaż to wojenka polsko-ruska by się na powrót rozpętała ...

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Zaiste nie wiem co gorsze: dżuma czy cholera?
    ano pomiędzy jednym a drugim lepiej wybrać ... zdrowie. Tymczasem trudno o to, tkwiąc w gównie po uszka same

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)