HHHMMMM Tak sie zastanawiam czy ktos z powyzszych widzial kiedys jak wilki bija owce czy inne zwierzeta gospodarskie a moze autentyczne szkody wyrzadzone przez wilki?
Mi sie osobiscie nie wydaje aby tak bylo ale moze sie myle.
Sorry ale te wasze ciu-ciu-ruciu wpienia. Wilk bieszczadzki potrafi byc prawdziwym draniem przez ktorego ludzie wlosy z glowy darli. Nie zrozumcie mnie zle taki jest wilk i taki ma pozostac niech zyje i rozmnaza sie w pokoju.
Ale nie bedzie on na wasze zyczenie jadl tylko jednej owcy kiedy moze ubic 3-4 nawet jesli ich nie zje (przeca lubi padlinke).
Powoli przestaje sie dziwic starym wilczarzom ze ziona takim jadem do wilkofili wiekszosc z nich sadzi takie kocopaly ze sie plakac chce a wilka na oczy nie widzieli.
Nie wymagajcie od wilka wiecej niz od psa czy czlowieka. Mialem psa ktory dusil owce, kozy siasiada. Nie zauwazylem aby trzymal sie limitow ilosciowych. Ludzie z wiosek jak szli latem na klenia czy swinke (gat. ryb) nad San tez sie limitow nie trzymali a ryby bywalo ze gnily potem po podworkach.
To ze media rozdmuchuja to fakt ale media wola raczej informacje typu DZIEWCZYNKA CUDEM USZLA Z ZYCIEM PRZED WATACHA WYGLODNIALYCH WILKOW a nie w nadlesnictwie takim to a takim w tym roku wilki ubily juz tyle to a tyle owiec. Takie informacje latwo sprawdzic i zweryfikowac.
Zreszta kazda szkode powodowana przez zwierzeta chronione zgloszona do odszkodowania powinien zbadac rzeczoznawca.
W. Smietana rezyduje niedaleko Kozdebowej zapytaj go Lucyna czy to kity. Nie jest rowniez tak jak wam sie zapewne wydaje ze Lasy Panstwowe nie maja co z forsa robic i rozdaja ja miejscowym ktorzy sami zalatwiaja owce podrabiajac robote wilkow. Owszem to sie zapewne zdarza ale nie nagminnie. Szkody tylko swiadcza ze kondycja wilczej populacji jest niezla i notuje sie ekspansje na polnoc. Oby bylo tak dalej. Szkodom natomiast trzeba zapobiegac i tyle .
Acha mnie w dziecinstwie do snu czytano Bialego Kla Londona czy Szara Wilczyce Corwooda i jakos spalem z milymi snami a wam po tych bajkach to sie wilk z ratrelrkiem porabalnara i bez urazy

Odpowiedz z cytatem