Pokaż wyniki od 1 do 10 z 302

Wątek: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Mieszany widok

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Domyślnie Odp: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Może trochę off, ale już tu było i o ZUSie i innych "przydatkach". Najwyżej mnie Korektor skasuje lub przeniesie.
    KLIMATYCZNIE - to dla mnie stary film wspomnień. Jeśli kałuże to konkretne, które trwały uparcie przez wiele lat w tych samych miejscach, to stary drewniany most przez który coraz trudniej było przejechać, bo przybywało mu dziur jak w jedzonym przez mole swetrze, To zapadające się w błocie drewniane szprychy wozu, to nikłe światła naftowych latarek na drodze itd, itd.Ale to jest też film dźwiękowy, z odgłosem klepania kos, porykiwaniem bydła wracającego spod granicy, to "wędrówki muzyczne po kraju" z radia na baterie.To także zapachy - piekarni w Czarnej, gospody, sklepu ze wszystkim naraz, narcyzów w majowych ogródkach.
    To wspomnienie ciężkiej pracy, wysiłku ponad miarę, efektów tej pracy mizernych. To oczekiwanie , tak oczekiwanie, na pierwszy prąd, nowy most, połączenie pekaesowe.
    Wszystko mija i zmienia się ale szukanie KLIMATU z dzieciństwa chyba zostaje w każdym z nas. To skansen, ale pełen ludzi, rozmów, śpiewów, zapachów i smaków.
    Ja go pielęgnuję w sobie, ale cieszę się kiedy, choć namiastkę, spotykam gdzieś "za zakrętem".

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez WUKA Zobacz posta
    Wszystko mija i zmienia się ale szukanie KLIMATU z dzieciństwa chyba zostaje w każdym z nas. To skansen, ale pełen ludzi, rozmów, śpiewów, zapachów i smaków.
    Ja go pielęgnuję w sobie, ale cieszę się kiedy, choć namiastkę, spotykam gdzieś "za zakrętem".
    jak najwiecej takich zakretow zycze- tobie, sobie i wszystkim innym ktorzy klimat czuja :)

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    O to to - chciałam tez zapytać dziewczyny czy były w Kijowie.
    .
    bylam, spedzilam tam 3 dni. Ogolnie nie lubie wielkich miast ale kijow w swojej klasie nawet mi sie podobal- po pierwsze ławry ktore jakos wyjatkowo zrobily na mnie wrazenie (moze z ogolnej sympatii do "cerkiewnosci"- ikon, piesni itp), dniepr swoja przytlaczajaca potega, metro paranoja wyjezdania na most i stania w korku no i nawet udalo mi sie bez problemu znalezc knajpe w klimatach iscie niewielkomiejskich
    http://picasaweb.google.com/biedronk...16963400004194
    http://picasaweb.google.com/biedronk...16778716410418

do lwowa uczucia mialam zmienne, z poczatku irytowal mnie ze co jade w gory to lwow i lwow... i kaplica boimow, katedra ormianska i czarna kamienica... troche zmienilam zdanie jak zwiedzilam jego kawalek z tubylcami- cmentarz lyczakowski noca, ciemne nieoswietlone ulice... a juz zupelnie spodobal mi sie w ostatni weekend- taki lwow zupelnie inaczej

co do "zauroczylo" ( i to wrecz do obledu) to tym uczuciem darze na razie jedno ukrainskie miasto- szcziołkino....

T
    - natomiast zupełnie się nie zgadzam z Wami co do definicji tego co się dzieje w naszej Ojczyźnie.
    Mi się zmiany jakie wprowadza Unia Europejska podobają.
    jasne- kazdy ma swoja ocene i swoj gust :)

ale basiu, powiedz jedno- kiedys wspominalas ze lubisz np. gory, wioski , takie w ktorych "kosi sie siano". Podejrzewam ze nie chodzi w tym stwierdzeniu o sama trawe, ale o ogolny panujacy tam duch.. czy wedlug ciebie unia tego ducha wlasnie nie zabija?

pisalas ze nie lubisz robienia z gor "lunaparku"- ale czy w wiekszosci ten lunapark nie jest robiany za kase unii? te zagospodarowywania gor zachodzily zawsze ale po wstapieniu nas do jewrosajuza przespieszyly chyba o kilkaset procent...
    Ostatnio edytowane przez buba ; 05-11-2010 o 17:41
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    ale basiu, powiedz jedno- kiedys wspominalas ze lubisz np. gory, wioski , takie w ktorych "kosi sie siano". Podejrzewam ze nie chodzi w tym stwierdzeniu o sama trawe, ale o ogolny panujacy tam duch.. czy wedlug ciebie unia tego ducha wlasnie nie zabija?
    Owszem, wiadomo, że o "ducha" mi chodzi, ale to bynajmniej nie Unia go zabija, ale postęp, którego się nie zatrzyma.

A inna sprawa, że aby dostać dotacje teraz rolnicy koszą u nas łąki na potęgę

[to ostatnie to żart, ale tak na prawdę jest]

Poza tym można dostać na prawdę duże pieniądze od Unii za ochronę kilku rzadkich gatunków ptaków (derkacza, wodniczki) i rezygnację z upraw, więc nie zawsze Unia daje kasę na "postęp", czasem za ochronę dzikości :)

Tak na prawdę to jak się tą kasę wykorzysta zależy od ludzi (mieszkających w danej wsi czy mieście) i ich przedstawicieli, których wybiorą za 3 tygodnie w wyborach samorządowych.
    Więc należy wybierać takich, którzy nie obiecają "kolorowego zawrotu głowy" - czyli tras narciarskich lub nowych wież widokowych na szczytach a coś pożytecznego, bo na prawdę inne potrzeby są duże.

Choćby zamiast wyciągu na Jasło - oczyszczalnie ścieków aby ścieki nie zatruwały Zalewu Solińskiego.
    Wiem ze to nie jest takie proste, ale od czegoś trzeba zacząć.
    Moją bronią jest kartka do głosowania.

pisalas ze nie lubisz robienia z gor "lunaparku"- ale czy w wiekszosci ten lunapark nie jest robiany za kase unii? te zagospodarowywania gor zachodzily zawsze ale po wstapieniu nas do jewrosajuza przespieszyly chyba o kilkaset procent...
    Nie zauważyłam tego, a chodzę po górach już ponad 30 lat.
    Postęp jest nieuchronny, wcale nie zawsze idzie w dobrym kierunku.
    Ale nie zauważyłam aby ostatnio coś przyspieszyło.
    Owszem - gigantyczny skok nastąpił w roku 1989 i kilku następnych ale ja to oceniam jako zdecydowaną zmianę na lepsze.

Bo co z tego ze do roku 1989 na Ukrainie był prawdziwy "skansen" kiedy ani ja ani też nikt inny nie mógł tam pojechać ?

B.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Poza tym można dostać na prawdę duże pieniądze od Unii za ochronę kilku rzadkich gatunków ptaków (derkacza, wodniczki) i rezygnację z upraw, więc nie zawsze Unia daje kasę na "postęp", czasem za ochronę dzikości :)
    Derkacz jako ptak rzadki,he he Jak ktoś się zaplątał w okolice Ł w czerwcu to go popamięta :) Słychać tylko derkacze,widać jak bezczelnie się plątają po peronach.Cała okolica opanowana przez derkacze.
    Pozdrav

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Derkacz jako ptak rzadki,he he Jak ktoś się zaplątał w okolice Ł w czerwcu to go popamięta :) Słychać tylko derkacze,widać jak bezczelnie się plątają po peronach.Cała okolica opanowana przez derkacze.
    I właściciele łąki jeszcze nie zgarniają ogromnej kasy od Unii za zaprzestanie uprawy ziemi ?
    Na prawdę, to są jakieś niesamowite pieniądze.

Jak pokopię mocniej w Internecie (lub napiszę do kolegi) to znajdę kontakt na ornitologa (z Ropczyc), który żyje ostatnio z tego, że w sezonie jeździ po łąkach i ocenia ile na łące jest par derkaczy.
    A właściciel łąki wypełnia odpowiednią aplikację do Unii, ornitolog mu przystawia pieczątkę i Unia daje kasę.
    nie wiem tylko czy to jest jeszcze aktualne, bo ja o tym słyszałam na samym początku 2009 r.

B.

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

.
    Ale nie zauważyłam aby ostatnio coś przyspieszyło.

B.
    no to mamy zupelnie inne spostrzezenia, bo ja mam wrazenie ze wlasnie ostatnie 5 lat to wielki skok i przyspiesznie zmian... jak dla mnie negatywnych (rozumiem ze dla wielu one sa jak najbardziej pozytywne)...moze ja mam zbyt malo lat zeby spojrzec na to szerzej ale np. moi rodzice oceniaja to podobnie

Owszem - gigantyczny skok nastąpił w roku 1989

temu ze rok 89 wniosl ogromne zmiany oczywiscie nie da sie zaprzeczyc

Owszem, wiadomo, że o "ducha" mi chodzi, ale to bynajmniej nie Unia go zabija, ale postęp, którego się nie zatrzyma.

.
    wiec dlaczego np. na ukrainie ow postep zachodzi znacznie wolniej?
    Ostatnio edytowane przez buba ; 05-11-2010 o 21:10
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

wiec dlaczego np. na ukrainie ow postep zachodzi znacznie wolniej?
    Moim zdaniem znacznie szybciej (pamiętam Ukrainę sprzed 20 lat), tylko oni startowali ze znacznie ale to znacznie niższego poziomu.
    Powiedzmy że kiedyś byli 30 lat za nami, teraz są 15 lat za nami.

B.

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Moim zdaniem znacznie szybciej (pamiętam Ukrainę sprzed 20 lat), tylko oni startowali ze znacznie ale to znacznie niższego poziomu.
    Powiedzmy że kiedyś byli 30 lat za nami, teraz są 15 lat za nami.

B.
    moze pierwszych 7 lat bylo dla ukrainy jakas wielka zmiana...

ja moge ocenic tylko przestrzen lat 13.. i ukraina zmienila sie to fakt, ale mam wrazenie ze polska duuuuuuuzo bardziej :(... nie mowiac juz o samych bieszczadach bo juz jest jakis kosmos...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)